Шведски експерти ще проверяват две наши летища дали могат да приемат изтребители “Грипен”

6518
Шведски експерти ще проверяват две наши летища дали могат да приемат изтребители “Грипен”
Снимка: Getty Images/Guliver

Швеция изпраща свои експерти, които да инспектират две български военни летища - “Граф Игнатиево” и “Безмер”, дали могат да приемат изтребители “Грипен”. Това обяви военният министър Димитър Стоянов на изслушване в парламентарната комисия по отбрана. Шведите трябва да дойдат още на 16 ноември, предава 24 часа

Подобна делегация, която да инспектира дали двете бази могат да приемат самолети “Мираж-2000”, се очаквала и от Франция, каза Стоянов на депутатите. Засега обаче за нея няма дата. 

Швеция е готова да ни предостави 8 изтребителя "Грипен"

Още на 1 октомври България е получила отговор на запитването си дали Швеция може да предостави изтребители "Грипен", съобщи БНР. Това с...

“Грипен” и “Мираж” са фаворити за т.нар. заместващ изтребител, който трябва да покрие нуждата на ВВС от самолети от 2023 г. - когато изтича ресурсът на руските ни изтребители, до 2028 г. - когато ще са в пълна оперативна готовност закупените от САЩ F-16. 

Швеция и Франция са двете държави, отговорили на запитванията на МО дали могат да ни предоставят изтребители и въоръжение. Запитвания са пращани и до САЩ и Израел от служебното правителство. Преди това кабинетът на Кирил Петков е питал и Испания, Италия и Нидерландия, но тези страни отговорили с писма, че не могат да ни предоставят изтребители, каза Стоянов.

По-късно пред журналисти министърът разясни, че от Швеция и Франция има отговори, включително и с цени, които не назова. И двете оферти са за над 100 млн. лева и която и да бъде избрана, ще трябва да бъде одобрена от парламента.

В края на 2023 г. изтича ресурсът на МиГ-29, а първите американски самолети ще дойдат най-рано 2025 г., отговори Стоянов пред депутатите защо се търсят заместващи самолети. МО продължава и преговорите с Италия за закупуването на две подводници. Последните разговори са били в периода 12-14 октомври, но италианската оферта била много скъпа по думите на министъра. Затова очакваме подобряването ѝ.

БСП отново срещу президента: Не му е работа да се занимава с "Грипен"

БСП се обяви категорично против разходи за самолети "Грипен", съобщиха от пресцентъра на партията след проведено заседание на ИБ на БСП...

Ако парламентът одобри предложената от правителството програма за модернизация на армията с 13 проекта на обща стойност над 8 млрд. лв., реално ще отпадне нуждата всяка сделка да се одобрява поотделно от НС, стана ясно на изслушването на Стоянов. В такъв случай това ще се прави единствено за сделки, които са по-скъпи от прогнозната цена в програмата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com