След над два месеца прекъсване: Отварят молове, кина, фитнеси и школи

3409
След над два месеца прекъсване: Отварят молове, кина, фитнеси и школи
Снимка: iStock

След над два месеца прекъсване, в които работеха само отчасти, от понеделник всички молове в страната отварят, но с намалено с два часа работно време. Търговските центрове ще отварят в 10 часа сутринта и ще трябва да са затворени в 21 часа, като до този час най-вероятно ще работят само кината, на които се разрешава отваряне при 30% заетост на седалките, пише 24 часа.

Хипермаркетите в моловете, които и досега бяха отворени, по принцип намалиха края на работното време на 21 часа още през пролетта м.г. Те обаче отварят още в 8 часа сутринта. Заведенията в моловете ще могат да работят само за доставки за вкъщи и навсякъде в търговските центрове е назначена допълнителна жива охрана, както беше при предишното отваряне през юни м.г. Целта ѝ, от една страна, е да регулира потока влизащи в сградата, а от друга - да не позволява на хората да сядат да се хранят на масите пред заведенията, въпреки че те така или иначе ще останат оградени.

Щабът препоръча: Молове и фитнеси могат да отворят от февруари

Магазините в големите търговски центрове, фитнес залите, както и тези за танци могат да отворят врати в началото на февруари. Това преп...

Някои молове в столицата, но не всички са предвидили определен лимит на посетителите и на входа охраната ще раздава номера, които влизащите ще трябва да пазят до излизането си от сградата. Целта е да не се допускат прекалено много посетители. Отделно от това между потоците влизащи и излизащи ще има разделителна линия, а където е възможно, ще се слагат бариери, разделящи коридорите на две по дължина, така че хората ще трябва да обикалят по протежението им, докато стигнат до магазин от отсрещната страна. Другата новост, която липсваше през пролетта миналата година, е, че вече е забранено непълнолетни лица да влизат в търговските центрове, ако не са придружени от пълнолетни. По принцип детските кътове навсякъде ще бъдат затворени. Много търговци, които пропуснаха коледно-новогодишното пазаруване, се канят да обявят промоции за стоките от есенно-зимните колекции, за да освободят място за пролетно-летните. На много места се предвижда тези промоции да продължат само за ограничен срок, примерно до 10 или 15 февруари.

Фитнесите и залите за спорт също се отварят, но за тях се изисква да не допускат посетители над 50% от капацитета на залите. От 1 февруари се разрешава и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещения и спазване на физическа дистанция.

От 1 февруари в закрити обществени места е задължително носенето на защитни маски за еднократна или многократна употреба. До 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в т.ч. и в обществения транспорт, трябва да носят защитна маска за лице. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато. Това означава, че отпада възможността вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата. Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в последните са разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com