Служители на ракетните полигони за борба с градушките излизат на протест, спират да пазят реколтата

3265
Служители на ракетните полигони за борба с градушките излизат на протест, спират да пазят реколтата
Снимка: Pixabay

Служители на ракетните полигони за борба с градушките в областите Пловдив, Пазарджик и Плевен ще протестират на 3 юли срещу ниско заплащане, неподходящи условия на труд и упражняван натиск.

Това каза Денко Бончев, ракетострелец към команден пункт за борба с градушките в село Поповица. По думите му, точно в 08:00 часа на 3 юли служителите на ракетните площадки в пловдивските села Поповица и Голям чардак, в пазарджишкото село Гелеменово, както и тези в Плевен ще изключат пултовете и ще преустановят своята дейност. „Ние няма да следим за въздействие, няма да изстрелваме ракети и има огромна вероятност да паднат градушки“, посочи Бончев.

Недоволството сред служителите на полигоните ескалира, тъй като всяка година им се дават празни обещания за увеличение на заплащането и за подобряване условията за работа.

Близо 600 души се борят с градушките у нас, трябват още 165

За да работи Изпълнителна агенция "Борба с градушките" по стандартите за изпълнение на държавната политика за опазване и превенция от н...

„Повече от 10 години сме на минимална заплата, без увеличение. Работната ни смяна е по 36 часа, а условията са мизерни – няма ток, няма течаща вода. Битовата база е на над 40 години. Работим в стари фургони, в които температурата надвишава външната до късните нощни часове“, посочи Денко Бончев. Той обясни, че в началото на активния сезон директорът на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ е обещал увеличение на заплатите на служителите с 20%, като е казал, че ще напусне поста си, ако това не се случи.

„Непрекъснато лъжа след лъжа. Сега обещанията са за среща на министерско ниво и подписване на споразумение за увеличение на заплатите, но никому не е ясно кога това ще стане. През цялото време ни се обяснява, че няма законов начин да ни бъдат увеличени заплатите“, обясни Бончев, цитиран от Фокус.

На въпрос дали има вероятност протестните действия да бъдат отменени, ракетострелецът отговори, че служителите на полигоните за борба с градушките са отворени за диалог и решение на проблема, стига да се гарантира увеличение на заплатите им.

„Не вярвам да има развитие, така че на 3 юли ще преустановим работата си. Ще се съберем на полигона в село Поповица, като там ще дойдат и колегите ни от командния пункт в село Голям чардак. Служителите от Плевен най-вероятно ще протестират там, тъй като са доста далеч. Натиск, мизерни условия, ниско заплащане и нескончаеми лъжи. Всеки път ни се обещава нещо да се промени, но догодина. Ние предложихме да ни съкратят и сезонът да приключи на 3 юли, ако не могат да удовлетворят условията ни. Те не са съгласни да спрем работа, тъй като започва жътва. Ние пазим жътвата и след това предполагам, че ще ни изгонят всички“, каза още Денко Бончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com