СОС отново заседава по казуса МТК ГРОУП

1499
СОС отново заседава по казуса МТК ГРОУП
Снимка: Facebook.com/Kiril Chukanov

Работна група към Столичният общински съвет днес отново заседава по казуса с МТК ГРОУП и исканията на частния превозвач за увеличение на цените на транспортните им услуги заради повишението на цените на горивата. Тема на работната група бе и търсенето на на споразумение между страните по повод делата на МТК ГРОУП за неустойки по договора. 4

По време на срещата стана ясно, че между СО и МТК ГРОУП е разписана клауза за индексация в зависимост от инфлацията и цената на горивата в документите от 2016 г. и фиксирана цена от 3 лв на км. Но оттогава цената на природния газ се е увеличила 6 пъти. Например ако през декември 2016 г. цената на мгв/ч е била 30,8 лв., то сега е 186 лв, съобщиха от СОС.

В договора са записани две клаузи за индексация - едната съобразно натрупаната инфлация, която се изчислява ежемесечно съгласно данните на НСИ. Към момента се водят преговори, за да се определи точната цена, но ако не се постигне съгласие, се начислява половината от инфлацията към съответния период. За момента тя е 29%.

Съгласно сключения договор  при такава инфлация Столична община дължи на превозвача 14,5% върху цената от 3 лв., но без да включва и другият критерий - новата цена на природния газ. По тази точка няма постигнато съгласие и са се водили 11 дела, от които само 1 дело е в полза на Столична община, а 10 са в полза на превозвача, стана ясно още по време на заседанието.

За да се откаже от претенции, МТК ГРОУП предлага да бъде удължен договора им с 4 години, каквото изменение е допустимо, а цената днес би трябвало да бъде 5,23 лв. на км. според претенциите  на МТК ГРОУП. На общинските транспортни дружества се заплаща Столичният общински съвет днес отново заседава по казуса с МТК ГРОУП и исканията на частния превозвач за увеличение на цените на транспортните им услуги заради повишението на цените на горивата. Тема на работната група бе и търсенето на на споразумение между страните по повод делата между Столична община МТК ГРОУП, засягащи ценообразуването на транспортната услуга.

По време на срещата стана ясно, че по договора между СО и МТК ГРОУП е разписана индексация от 2016 г., когато след проведена конкурсна процедура и цената е била фиксирана на 3 лв на км. Но оттогава цената на природния газ се е увеличила 6 пъти. Например ако през декември 2016 г. цената на мгв/ч е била 30,8 лв., то сега е 186 лв, съобщиха от СОС.

В договора са записани две клаузи за индексация - едната съобразно натрупаната инфлация, която се изчислява ежемесечно съгласно данните на НСИ. Към момента се водят преговори, за да се определи точната цена, но ако не се постигне съгласие, се начислява половината от инфлацията към съответния период. За момента тя е 29%.

Съгласно сключения договор от общинския съвет при такава инфлация Столична община дължи на превозвача 14,5% върху цената от 3 лв., но без да включва и другият критерий - новата цена на природния газ. По тази точка няма постигнато съгласие и са се водили 11 дела, от които само 1 дело е в полза на Столична община, а 10 са в полза на превозвача, стана ясно още по време на заседанието.

За да се откаже от претенции, МТК ГРОУП предлага да бъде удължен договора им с 4 години, каквото изменение е допустимо, а цената за 3 лв. днес би трябвало да бъде 5,23 лв. на км. според претенциите на МТК ГРОУП. А за градския транспорт е предвидена цена от 5,07 лв. за км.

Столична община обаче категорично не са съгласни с такова изменение на договора. Той е бил валиден 8 години, а увеличението на срока на договора е с обвързано с оттегляне на претенции от страна на Столична община. За общинските транспортни дружества се заплаща цена от 5,07 лв. за км.

Общинските съветници,  обаче категорично не са съгласни с такова изменение на договора. Той е валиден за 8 години, а увеличението на срока на договора е с обвързано с оттегляне на претенции от страна на Столична община.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 18 май 2024 г.

Прогноза за времето - 19 май 2024 г. (неделя)

Служебният министър Евтим Милошев даде официален старт на туристическо Лято 2024

Кирил Петков: След заплаха за живота ми се възложи постоянно полицейско присъствие пред дома ми

Коментар №3 на седмицата: Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Коментар №2 на седмицата: Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Коментар №1 на седмицата: Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

Прогноза за времето - 18 май 2024 г. (събота)

Бивш шеф на НСО: Шофьорите може да карат по-бързо заради опасността от атентат

Най-важните новини за деня: 17 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество