Стартира проектът "Климатичен мармалад"

933
Стартира проектът "Климатичен мармалад"
Снимка: Климатичен мармалад

В периода от 15 до 23 септември на територията на Горски център „Чатъма“ в Западни Родопи и в град Велинград ще се проведе младежкия обмен „Климатичен мармалад – участие на младежи в устойчиви практики за справяне с климатичните промени”. Проектът е резултат от съвместната работа на сдруженията „Естествоизпитатели“ и „Байкария“ и се реализира с подкрепата на програма Еразъм +. В него ще вземат участие 24 младежи и техните лидери от 4 държави – България, Португалия, Италия и Босна и Херцеговина.

Основната цел на проекта е да повиши ангажираността на участниците към екологичните проблеми, измененията в климата, глобалното затопляне и последствията от тях – замърсяване на почвите, въздуха и водите, загубата на биоразнообразие, природните катаклизми. Чрез реализацията на проекта вниманието на младежите ще бъде насочено към темите за заплахите за околната среда и предизвикателствата, пред които ни изправят климатичните промени и техните последствия. Проектът подкрепя младите хора да разпознават и разбират спешната нужда от незабавни действия в полза на природата, а оттам и на хората. По време на обмена младежите ще усвоят умения за прилагане на устойчиви практики в живота си: как да произвеждат сами хранителни продукти, как да намалят генерирането на боклук, как да се придвижват екосъобразно и други. Те ще бъдат насочени да осъзнаят силата на своите ежедневни избори и личната си отговорност към природата.

В Деня на независимостта – 22 септември, участниците ще реализират публичната акция "Климатичен мармалад за всички" в гр. Велинград. Основната идея на тази открита среща е да провокира и ангажира местната общност с проблема на климатичните промени и темата да достигне до възможно най-много хора от всички възрасти.

Акцията ще се състои между 9 и 12 часа на площад “Николай Гяуров” в центъра на града. Организаторите на проекта канят жителите и гостите на Велинград да вземат участие в акцията и да изразят отношението си по наболели проблеми като замърсяването, загубата на биоразнообразие и природните катаклизми в следствие на климатичните промени, както и да споделят своите виждания каква е ролята на всеки един от нас в тези процеси. Финалното събитие ще може да бъде проследено и онлайн с живи срещи и дискусии.

За актуална информация, следете фейсбук страницата на сдружение Естествоизпитатели, https://www.facebook.com/estestvoizpitateli.naturalexplorers, https://estestvoizpitateli.org/

Байкария https://www.facebook.com/bikearea.org, https://bikearea.org/

Чатъма https://www.facebook.com/chatamalive

лагер Беглика https://www.facebook.com/LagerBeglika

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 12 май 2024 г.

Прогноза за времето - 13 май 2024 г. (понеделник)

Седмична прогноза за времето за 13-19 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество