Проект запознава младите със защитените територии в България

1101
Проект запознава младите със защитените територии в България
Снимка: ARCI Chieti

На 29 май започна учебната визита „Защитени територии: площадка за включване на младите“. Тя се провежда в две локации в България – Горски център „Чатъма“ на язовир "Голям Беглик" и гр. Велинград. Проектът се реализира от италианската организация ARCI Chieti в сътрудничество с българското сдружение "Естествоизпитатели". Посещението е част от три годишна акредитация в младежките програми на "Еразъм+", която ARCI Chieti получава от италианската Национална агенция.

Марио Серао, президент на италианската неправителствена организация, споделя, че проектът е важна възможност за запознаване със защитените територии в България, както и за осмислянето на управлението и функционирането им. Освен първичната им природозащитна роля, те са и работещ инструмент за включване и провокиране на активност у младите хора, особено такива в неравностойно положение от социален, културен и икономически характер.

Андреа Натал, който работи в Института за защитени територии в Абруцо, Италия, разказва, че проектът дава възможност за установяване на отношения на сътрудничеството с български неправителствени организации и институции, отговорни за защитените територии. Също така проектът помага и за разработване на допълнителни методологии и споделяне на работещи практики, които да се приложат в Италия, за да се подчертае важността на защитените територии в процесите на включване на общностите на местно ниво.

Участниците във визитата са 22 - младежки работници, доброволци и активисти от Албания, Босна и Херцеговина, България, Испания, Италия, Португалия, Румъния, Словакия и Сърбия. Графикът на програмата е изпълнен със срещи, споделяне на работещи практики и планиране на следващата стъпка, която е заложена за месец септември в гр. Борело, район Абруцо, Италия.

Сашка Витанова, съосновател на българската организация "Естествоизпитатели", домакин на учебната визита, добавя че проектът е чудесна възможност да се представи и сподели положителен опит в разработването на приобщаващи проекти в защитени територии. Уверена е, че тази международна среща ще допринесе за установяване и затвърждаване на дългосрочно сътрудничество с участващите организации.

Учебната визита приключва на 4 юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com