Събраха над 1000 книги за българите в Украйна само за два дни

1983
Събраха над 1000 книги за българите в Украйна само за два дни
Снимка: pixabay

Издателят Манол Пейков и екипът на „читАлнЯта“ успяха да съберат 1017 книги на български език само за 48 часа. Те ще бъдат изпратени като дарение за българите в района на Болград в Одеска област на Украйна.

Инициативата е на Пейков – бивш депутат от „Демократична България“, и на писателя Александър Шпатов, който ръководи сдружението за градски читални и е зад проекта "читАлнЯта". Чрез него се разменят книги в малката библиотека в градината пред Народния театър в София. Двамата обявиха добрата новина в профилите си във Facebook.

"Благодаря на дарителите за феноменалната отзивчивост, а на хората от "читАлнЯта" – за отделеното време, сили и енергия! Някои от вас ми пишат с тревога, че Болградската библиотека може и да не намери място за всички дарени томове. Бих искал да знаете, че Болградската библиотечна система включва верига от библиотеки в околните българоезични села (всички те – с население между 1000 и 5000 души!), които имат не по-малко остра нужда от български заглавия. С други думи – всяка дарена от вас книга ще отиде на място, където се нуждаят от нея", написа Пейков.

Преди това той стартира акцията „Генератори за Украйна“, като само за пет дни беше събрал над 250 000 лева. Впоследствие Пейков успя да събере над 1 млн. лв. за купуване на генератори и други помощи за Украйна.

Ето коя е най-четената българска книга за 2022 г.

Най-четената книга на български автор за 2022 г. е романът "Опашката" на Захари Карабашлиев. Книгата получи наградата на Столична библи...

Александър Шпатов написа: "Звучи невеороятно, но е истина! В никоя дарителска кампания, която сме правили досега, не са се събирали толкова хубави книги за толкова кратко време. Безкрайна благодарност на всички, които се включиха или ще се включат!".

В даряването до момента са се включили читатели, издателства и писатели като Теодора Димова, която е дарила свои книги и е предоставила романа "Тютюн" от нейния баща Димитър Димов.

Кампанията продължава до 9 февруари - всеки ден от 10 до 20 ч. на място в "читАлнЯта". Книги могат да се даряват и в Пловдив на адреса на ИК „Жанет 45“ на бул. „Александър Стамболийски“ 9 – без краен срок. Събират се книги, подходящи за ученици, историческа литература, българска класика, атласи, албуми и най-доброто от съвременната ни литература.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com