Съдът е категоричен, че ЦИК дискриминира медиите

1422
Съдът е категоричен, че ЦИК дискриминира медиите
Снимка: БГНЕС

Решението, с което Централната избирателна комисия (ЦИК) наложи медийните пакети да се разпределят само между медии с национален обхват, е дискриминационно по отношение на регионалните медии. Това се казва в решение на Върховния административен съд (ВАС), с което се отменя скандалното решение на ЦИК за медийните пакети.

Решението на избирателната комисия беше атакувано във ВАС от Единната народна партия (ЕНП). Жалба пред ВАС подготви и Съюзът на издателите в България, като позицията се подкрепя от Actualno.com. В жалбата се посочваше, че "с решението си ЦИК поставя под съмнение гарантираните в чл. 19, ал. 2 от Конституцията на Република България еднакви правни условия за стопанска дейност на всички граждани и юридически лица и поставя в неравностойно положение дадени медии, само въз основа на критерий, който в 21 век е меко казано отживял“.

ЦИК продължава да си играе с нервите на медиите

Централната избирателна комисия (ЦИК) не спазва решението на Върховния административен съд (ВАС), който отмени забраната на ЦИК интерне...

Съдът се произнесе на 7 октомври като прие жалбата за основателна и отмени дискриминационните изисквания, които лишаваха интернет сайтовете и регионалните медии от възможността да се възползват от тези пакети.

Късно снощи обаче стана ясно, че ЦИК не е спазила буква по буква решението на на съда, като новото решение е изключително неясно и дава основание за тълкуване. 

Медийните пакети се дават за агитация за референдума на всеки инициативен комитет или на партия/коалиция, която не получава субсидия. Дават се и за изборите за президент на партии, които издигат кандидат за държавен глава, но не получават субсидия. Те са в размер на 40 000 лева с ДДС.

Според съда ЦИК дописва законодателството и разграничава „национални” от „местни” медии.

ВАС отряза безумието на ЦИК и пусна медийните пакети в интернет

Решението на ЦИК за регионални и интернет медии да нямат право да кандидатстват за медийните пакети на стойност 40 000 лв., които държа...

"Предвиденото от ЦИК в двата оспорени текста за доставчици на медийни услуги „с национален обхват” и „с национален тираж” е дописване на нормативния акт", категорични са съдиите Галина Матейска, Диана Гърбатова и Светослав Славов. Те се позовават на текстове от Изборния кодекс, който предвижда провеждането на предизборната кампания да става в медии с национален, регионален и местен обхват. Съдиите се съгласяват с мнението на някои членове на ЦИК, че по този начин се дискриминират медиите, защото така се стеснява кръгът на субектите без това да е предвидено от законодателя. В решението се посочва:

Целта е да се достигне до широк кръг избиратели, а това неминуемо се постига освен с предизборна, разяснителна и информационна кампания по национални медии, и с такава по местни медии. Направеното от ЦИК разграничение на финансирането, намерило израз в приетото решение, е ограничително. Същите съображения се отнасят и за израза „националния тираж” за печатните издания.

Според ВАС изборната администрация въвежда неравнопоставеност при електронните и печатните медии в нарушение на закона. Съдът е категоричен, че партиите, коалициите и инициативните комитети, които са регистрирали кандидати за президент и вицепрезидент, имат правото свободно да избират медия за своята предизборна агитация в предизборната си кампания. "Недопустимо е въвеждането на ограничение, което законът не предвижда", заключават съдиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com