Издателите подкрепиха оспорването на решението на ЦИК за медийните пакети

826
Издателите подкрепиха оспорването на решението на ЦИК за медийните пакети
Снимка: Pixabay

Съюза на издателите в България (СИБ) подкрепя оспорването на дискриминационните решения на ЦИК относно ползването на медийните пакети в предизборната кампания за избори на президент и вицепрезидент на републиката и в националния референдум. Това се казва в позиция на СИБ, изготвена след среща на индустрията, която се проведе вчера, 6 октомври.

Припомняме, че късно снощи стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК, според което партиите без субсидия щяха да изразходват медиините си пакети само в медии с национален обхвад, като от това число бяха изключени интернет сайтовете.

Приканва да се търси промяна в текста на чл. 187, ал. 3 от Изборния кодекс с цел яснота, адекватност и приложимост на мярката;

Подкрепя идеята да се организира разяснителен семинар относно специфичните права на издателите и възможностите за ефективна правна защита;

Кабинетът изравни етиката на медиите на Пеевски с тази на другите медии

Управленската програма на второто правителство на Бойко Борисов е вече факт и публикувана на официалната страница на Министерския съвет...

Потвърждава необходимостта от общи действия на медиите и техните организации по всички въпроси, касаещи правата и интересите на медийните издатели, са останалите публични послания след срещата, на която присъстваха множество издатели, включително представители на Actualno.com.

Присъстващите бяха информирани относно подготвяните промени в европейската авторско-правна рамка и в частност във връзка със специфичните права на издателите, които се очаква да бъдат официално признати на ниво ЕС, наред с тези на авторите, продуцентите на фонограми и на аудио-визия.

Подкрепена бе идея да се организира специализиран семинар, на който да бъдат обсъдени правата на издателите, в т.ч. относно въпросите на неразрешеното използване на защитени произведения и мерките, които издателите могат да предприемат.

Обсъдена бе и темата за достъпа на медиите до публичен ресурс и необходимостта това да става при изпълнението на определени условия, като приемането на Етичния кодекс на българските медии и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com