Съдът обяви за незаконни стикерите за зоните

9675
Съдът обяви за незаконни стикерите за зоните

Победа в битката с новите правила за паркиране извоюваха столичани, които живеят в центъра, предаде Стандарт нюз.

Административният съд в София отмени част от Наредбата на СОС за организация на движението. За незаконосъобразно е обявено въвеждането на годишни винетки за паркиране на собствениците и наемателите на жилища в синя и зелена зона. 

Синята зона - в ръцете на съда

До дни Столичният Административен съд ще се произнесе по жалбите срещу наредбата, регламентираща Синята зона в София. Магистратите имат...

От 1 септември тази година Столична община въведе платено паркиране за собствениците на жилища в централната градска част, което бе атакувано от две граждански сдружения - Видовден и ДНЕС. Според наредба на общината живеещите в синя зона столичани трябва да плащат по 150 лв. на година, за това че колата им е на улицата пред жилището, а тези в зелена - 100 лв. Около 7500 граждани закупиха стикери, за които сега общината ще трябва да връща пари.

Съдът е отхвърлил и правомощието на общинското дружество "Център за градска мобилност" да поставя скоби на автомобилите, които не са паркирали правилно, както и да премества колите с паяци. Кой ще извършва тази дейност обаче засега не е ясно.

В същото време съдът е отхвърлил жалбите срещу правото на общината да въвежда режим на почасово паркиране в синя и зелена зона. От 1 септември престоят за час в синята зона вече е 2 лв., при 1 лв. преди това. В зелената зона престоят е 1 лев на час.

Решението на Административния съд не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

Като цяло, изцяло са отменени обжалваните правни норми, с които са предоставени правомощия на Общинско дружество "Център за градска мобилност":

- възможността дружеството да извършва оперативна дейност по премахване и изземване на прегради, знаци, табели и съоръжения (чл. 44, ал. 10);

- издаване, активиране, анулиране и контролиране на винетните стикери (чл. 50а, ал. 6);

- изработване, активиране и контрол на картите за паркиране на ППС за служебни нужди на територията на Столична община (чл. 50б, ал. 5), принудително преместване на ППС на територията на Столична община (чл. 54, ал. 4);

- използването и прилагането на техническото средство ("скоба"), таксуването на собствениците или упълномощените от тях водачи, както и освобождаването на блокираните ППС (чл. 55, ал. 2).

Съдът обяви за незаконосъобразни и нормите, с които е предоставено право на безплатно паркиране за служебни нужди на автомобили – собственост на общината и други структури на общинска издръжка.

Паркираме безплатно до метрото срещу персонализирана карта

Нови цени и условия за паркиране в трите буферни паркинга на столичното метро ще бъдат въведени от 1 февруари. Това съобщиха от пресцен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com