X
 
 
 

Съдът отхвърли жалбата на двете българки за признаване на брака им

657 0
photo of Съдът отхвърли жалбата на двете българки за признаване на брака им
Снимка: Getty Images/Guliver
Софийският административен съд е отхвърлил жалбата на двете българки, чийто еднополов брак, сключен в чужбина, не беше признат от Столична община.

Мотивите на съда са, че признаването на брака би било нарушение на обществения ред и че той трябва да е сключен съобразно родното законодателство - между мъж и жена.

Една от жените - Лилия Бабулкова, заяви, че ще обжалва решението на по-висша инстанция, а след това евентуално и пред Европейския съд. По думите й без признаване на брака двойката не може да се възползва от много семейни права, достъпни за хетеросексуалните двойки, включително и уреждане на правата върху евентуални деца.

Според юриста Венета Лимберова консенсус може да се постигне чрез приемането у нас на т.нар. "фактическо съжителство", което урежда въпросните права между двойките, дори и без сключен брак.

Лилия Бабулкова сключва брак с приятелката си във Великобритания през 2016 г. След завръщането им у нас обаче Столична община отказва да признае новото им семейно положение. Двете жени подават жалба в Софийския административен съд, която обаче е отхвърлена преди няколко дни, предаде Дарик.

ЕСПЧ принуди Италия да признава сключени в чужбина еднополови бракове

С решение от 14 декември по делото "Орланди и други срещу Италия" (жалби № № 26431/12, 26742/12, 44057/12 и 60088/12) Европейският съд ...

За да бъде признат брака у нас, е необходимо да отговаря на три условия - да е сключен от компетентен орган, да не нарушава законодателството на страната, в която е сключен, както и да не противоречи на българския обществен ред. Според съда проблемна се явява последната точка.

Лилия Бабулкова заяви, че предстои обжалване пред Върховния административен съд.

"Това, което ни остава е да обжалване пред следващата инстанция. Ситуацията е такава, Европейският съюз не може да принуди държавите да признават еднополови бракове. Аз смятам, че е ок да бъде така. Но действително би трябвало да се намери някакъв механизъм, при който без задължително да се нарича този съюз брак, хората, сключили такъв съюз или хората, живеещи съвместно в някакво фактическо съжителство, да получават съответните законови права. Години наред в Англия имаше т.нар. граждански съюз. Нещо, което може да се ползва както от хетеросексуални двойки, така и от хомосексуални. Преди няколко години там приеха и пълно брачно равенство", обясни Бабулкова.

Австралия разреши окончателно гей браковете

Австралийският парламент гласува законопроекта за еднополовите бракове, завършващ десетилетия на политически размирици. Така гей дво...

В момента двойката не може да се възползва от много семейни права, като например права за наследяване, за общо имущество, за общо данъчно облагане, както и за уреждане на попечителството върху евентуални деца.

Според юриста Венета Лимберова от организация "Действие" един от възможните варианти е у нас да бъде признато т.нар. "фактическо съжителство".

"През 2009 г. в Новия семеен кодекс имаше такъв диалог за въвеждане на фактическо съжителство. Това и институт, който наподобява брака. И неговата цел е именно да уреди социалните, икономически, наследствените права между партньорите, които не могат или не желаят да сключат брак. Много държави, които имат законодателство в защита на еднополовите партньорства, минават през това фактическо съжителство. В много страни те са гарантирани не само за хомосексуалните, но и за хетеросексуални двойки", коментира Лимберова.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 20 март

Овен Представата ви за нещата може да бъде решаваща. Ще се реализира точно това, което в главата ви, така че се постарайте мислите ви...