X
 
 

Съдът отхвърли жалбата на двете българки за признаване на брака им

856 0
photo of Съдът отхвърли жалбата на двете българки за признаване на брака им
Снимка: Getty Images/Guliver
Софийският административен съд е отхвърлил жалбата на двете българки, чийто еднополов брак, сключен в чужбина, не беше признат от Столична община.

Мотивите на съда са, че признаването на брака би било нарушение на обществения ред и че той трябва да е сключен съобразно родното законодателство - между мъж и жена.

Една от жените - Лилия Бабулкова, заяви, че ще обжалва решението на по-висша инстанция, а след това евентуално и пред Европейския съд. По думите й без признаване на брака двойката не може да се възползва от много семейни права, достъпни за хетеросексуалните двойки, включително и уреждане на правата върху евентуални деца.

Според юриста Венета Лимберова консенсус може да се постигне чрез приемането у нас на т.нар. "фактическо съжителство", което урежда въпросните права между двойките, дори и без сключен брак.

Лилия Бабулкова сключва брак с приятелката си във Великобритания през 2016 г. След завръщането им у нас обаче Столична община отказва да признае новото им семейно положение. Двете жени подават жалба в Софийския административен съд, която обаче е отхвърлена преди няколко дни, предаде Дарик.

ЕСПЧ принуди Италия да признава сключени в чужбина еднополови бракове

С решение от 14 декември по делото "Орланди и други срещу Италия" (жалби № № 26431/12, 26742/12, 44057/12 и 60088/12) Европейският съд ...

За да бъде признат брака у нас, е необходимо да отговаря на три условия - да е сключен от компетентен орган, да не нарушава законодателството на страната, в която е сключен, както и да не противоречи на българския обществен ред. Според съда проблемна се явява последната точка.

Лилия Бабулкова заяви, че предстои обжалване пред Върховния административен съд.

"Това, което ни остава е да обжалване пред следващата инстанция. Ситуацията е такава, Европейският съюз не може да принуди държавите да признават еднополови бракове. Аз смятам, че е ок да бъде така. Но действително би трябвало да се намери някакъв механизъм, при който без задължително да се нарича този съюз брак, хората, сключили такъв съюз или хората, живеещи съвместно в някакво фактическо съжителство, да получават съответните законови права. Години наред в Англия имаше т.нар. граждански съюз. Нещо, което може да се ползва както от хетеросексуални двойки, така и от хомосексуални. Преди няколко години там приеха и пълно брачно равенство", обясни Бабулкова.

Австралия разреши окончателно гей браковете

Австралийският парламент гласува законопроекта за еднополовите бракове, завършващ десетилетия на политически размирици. Така гей дво...

В момента двойката не може да се възползва от много семейни права, като например права за наследяване, за общо имущество, за общо данъчно облагане, както и за уреждане на попечителството върху евентуални деца.

Според юриста Венета Лимберова от организация "Действие" един от възможните варианти е у нас да бъде признато т.нар. "фактическо съжителство".

"През 2009 г. в Новия семеен кодекс имаше такъв диалог за въвеждане на фактическо съжителство. Това и институт, който наподобява брака. И неговата цел е именно да уреди социалните, икономически, наследствените права между партньорите, които не могат или не желаят да сключат брак. Много държави, които имат законодателство в защита на еднополовите партньорства, минават през това фактическо съжителство. В много страни те са гарантирани не само за хомосексуалните, но и за хетеросексуални двойки", коментира Лимберова.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
"Пътна полиция": Когато магистралата е в...

В участъците на магистралите, които са в ремонт, е позволено да се кара в аварийната лента, за да се облекчи трафикът, каза днес пред ж...