Тол системата скърца заради технически, правни и финансови засечки

1503
Тол системата скърца заради технически, правни и финансови засечки
Снимка: АПИ/МРРБ

Бойко Борисов я нарече "печатница за пари", но тя се оказа инкубатор на проблеми. Става дума за прословутата тол система, от която в бюджета всяка година трябваше да влизат поне 1 млрд. лева. Но постъпленията са разочароващи, дори след края на ковид ограниченията. Вместо това, откакто е изградена, мрежата за електронно събиране на пътни такси според изминатите километри, скърца заради технически, правни и финансови засечки.

ОЩЕ: Транспортният бранш в протестна готовност заради проблемите в тол системата

1/3 от умните кантари, вградени в най-експлоатираните от товарни автомобили шосета, са извън строя, става ясно от отговор на новия министър на регионалното развитие Андрей Цеков до депутата Божидар Божанов. Сензорите на тези устройства отчитат теглото на преминаващия камион и са важни за точното изчисляване на дължимите тол такси - по-тежките МПС плащат по по-висока тарифа, а ако автомобилът е претоварен, има и глоба, пише в. "Сега".

Тол системата стартира през 2020 г. Тя бе изградена от фирми от австрийската група "Капш". В рамките на договора между "Капш" и АПИ (Националното тол управление) са монтирани и 100 интелигентни кантара. Към днешна дата обаче 30 от тях не работят, установил новият ресорен министър.

Договорът с "Капш" за калибриране на сензорите е бил със срок 2 години и е изтекъл в края на 2022 г. Излиза, че в следващите месеци никой не се е грижил за изправността на устройствата. Министър Цеков вече е наредил да се вземат бързи мерки, споделя депутатът Божанов в своя публикация във Фейсбук. Пътната агенция готви обществена поръчка за поддръжка и ремонт на устройствата.

ОЩЕ: Близо 290 млн. лв. са приходите от винетки и тол такси от началото на годината

Неработещите кантари са само един от проблемите. Периодично избухват скандали и заради повредени камери - "очите" на тол системата, които следят и дали преминаващите леки коли си имат платени винетни такси.

От самия старт на електронното събиране на пътните такси вървят и люти спорове и промени за тарифата и за обхвата на шосетата, по които тежкият трафик - камиони и автобуси, се таксува според изминатите километри.

НА БУНТ

В момента автопревозвачите стягат национален протест, тъй като от 1 юли тол таксите се вдигнаха.

Започват стотици дела за незаконни глоби от ТОЛ системата в Божурище

Юридическият екип на Института за пътна безопасност (ИПБ) обяви, че завежда стотици дела за незаконно наложените глоби от ТОЛ сист...

Транспортните компании настояват да се върнат намалените ставки, тъй като голяма част от пътищата, за които плащат, са занемарени и в окаяно състояние, а подобрение скоро не се очертава. Спроред тях спешно трябва да бъде направен цялостен одит на тол системата, за да се видят и отстранят всички дефекти и проблеми.

"Пълният одит трябва да установи къде отиват всички пари, които постъпват в тази тол система, защото качеството на пътищата ни е плачевно, а средствата от тол-а, според закона, трябва да отиват за строеж, поддръжка и рехабилитация на пътищата в страната. Недопустимо е в момент, в който шофьорите на тирове са принудени да обикалят стотици километри, чакат с часове по границите и карат по разбити шосет, да бъде вдигана тол ставката", обяви в своя публична позиция Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ).

Зад тази позиция застават също АЕБТРИ, Българско обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Съюз на международните превозвачи, Сдружение „Аз имам камион“ и Национално сдружение на българските спедитори.

От ресорното министерство са обещали на браншовите организации, че исканията им ще бъдат обсъдени в правителството. Дали ще има промени или протести, ще стане ясно идния понеделник.

ОЩЕ: И финансовата инспекция уличи АПИ в нарушения за тол системата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com