И финансовата инспекция уличи АПИ в нарушения за тол системата

5242
И финансовата инспекция уличи АПИ в нарушения за тол системата
Снимка: АПИ/МРРБ

Половин година след като Сметната палата излезе с одит, в който посочи серия пороци в договори за тол системата, сега и Агенцията „Държавна финансова инспекция“ установи нарушения. Конкретният проверяван от нея договор е на стойност 141 млн. лв. с ДДС за „Проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3.5т. (Тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима маса до 3.5.т. (Електронна винетка)“.

Той е възложен на 23.12.2020 г. от Агенция "Пътна инфраструктура" пряко, без състезателна процедура, на консорциум „Капш Трафик Солюшънс“. Същото обединение между фирмите „Капш Телематик Технолоджис България“ ЕАД, "Капш Телематик Сървисиз“ – Полша, "Капш Трафикком“ – ИТАЛИЯ и "Капш Трафикком Транспортейшън“ – Испания, преди това изпълни договор от януари 2018 г. за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол таксите в България срещу сумата от почти 180 млн. лв. с ДДС.

Допълнителният договор с „Капш“ даже бил подписан въпреки становището на Агенцията за обществени поръчки, че с оглед посочените неизяснени аспекти за законосъобразното прилагане на избраното правно основание възложителят следва да разполага с допълнителни аргументи и доказателства. Такива впоследствие били представени пред одиторите от Сметната палата, но и те не ги счели за основателни. 

АДФИ в своя доклад за проверките, извършени в четвъртото тримесечие от миналата година, сочи, че начисленият нетен приход от такси общо (електронни винетки, тол такси и компесаторни такси) за 2019 г. е 399 287 370 лв., за 2020 г. - 384 148 408 лв., и за 2021 г. - 453 483 742 лева. Тоест, общо 1,237 млрд. лева приходи.

Общият размер на разходите за 2019 г. е 77 924 503 лв., за 2020 г. -105 730 482 лв., за 2021 г. - 90 849 771 лв. Тоест, размерът им е 196,6 млн. лв.  

Констатирано е, че част от периода на гаранционна поддръжка на софтуер и оборудване по договора за изграждане (по първия договор от 2018 г. – б. а. ) съвпада с периода на изпълнение на договора за експлоатационна поддръжка - от 23.12.2020 г. до 15.11.2021 г. (по втория договор – б. а.)

Освен това имало нерешени проблеми или инциденти, открити през 2019 г., 2020 г. и 2021 г., които се отнасят за гаранционната поддръжка по първия договор, приключила на 15.11.2021 г., а за част от него - на 11.02.2022 година.

Констатирани били забележки, недостатъци, липси, некоректно посочена информация в месечните доклади на изпълнителя, като те сочат за пропуски и неточности в изпълнението на дейностите по проактивен мониторинг и експлоатационна поддръжка. Още: "Капш" пред Actualno.com: Изградили сме повече от 80% от рамките на тол системата

От страна на ръководството на Националното тол управление и АПИ не били предприети действия за спазване на клаузите на договора по приемане на изпълнението и изплащането на дължимите суми. Това, според доклада, от една страна води до правна невъзможност за предявяване на претенции спрямо изпълнителя, а от друга страна - до предявяване на неустойки в големи размери от него.

Само за първите 8 месеца от договора натрупаната неустойка от закъснения в плащането е 269 583 лв.

В сключения договор за поддръжка били заложени клаузи, които не защитават интересите на възложителя, а изпълнителят е поставен в по-благоприятно положение.

Определени били 10 дни за проверка на изпълнението и приемането на дейностите, а практиката за 15-те предишни месеци показва, че АПИ не е била в състояние да извърши приемането и плащането на дължимите суми в рамките на 10 календарни дни.  Всъщност точно така били натрупани тези близо 270 хиляди лева неустойки. Още: Идея: Тол системата става обект от националната сигурност след незаконен договор за 136 млн. лв.

За изпълнителя била предвидена „преходна фаза“ за всички проблеми при неспазено ниво на обслужване от 4 месеца, през които не могат да му се налагат глоби за неспазване на нивото на обслужване и на ключовите показатели за ефективност.

В полза на изпълнителя бил и предвиденият „толеранс“ - ограничение за нарушенията на времето за разрешаване на проблеми, за които не се налагат глоби.

През периода от 23.12.2020 г. до 14.11.2021 г, през който оборудването и софтуерът на електронната система било в гаранционна поддръжка, заплащаните от АПИ месечни суми по договора към същата фирма са еднакви с тези за периода след 15.11.2021 г.

Не съществува конкретно записан текст, че в периода от 23.12.2020 г. до 14.11.2021 г., софтуерът е бил в гаранционна поддръжка по договора от 2018 г.

За голяма част от дейностите не са предвидени срокове за реакция и за разрешаване на проблемите, като по този начин е допуснато те да се извършват в рамките на месеци или дори за повече от 1 година.

В доклада е вписано, че не са съставени актове за установяване на административни нарушения, но са взети последващи мерки по Закона за държавната финансова инспекция. Тоест, даден е на прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика