ТОП коментари на седмицата: Най-добрите попадения от социалните мрежи

5904
ТОП коментари на седмицата: Най-добрите попадения от социалните мрежи
Снимка: ПЦ на МС

Кои бяха най-популярните политически коментари в социалните мрежи тази седмица? Ето какво отбелязваме за значимо от Actualno.com.

 

1. Полина Паунова: Работата носи свобода в Аушвиц. Очевидно и в България през 2020 г.

 

"Има неща, които не се понасят. И исторически грешки, които е недопустимо да се правят.

В гимназията ми преподаваше германка. Когато разказваше за концентрационните лагери очите й се пълнеха със сълзи. И изпитваше неистов срам, че държавата й е участвала в "това".

Впрочем, в Германия името Адолф не е забранено. Просто след Хитлер никой не го използва", пише журналистката Полина Паунова в социалната мрежа Фейсбук.

"Arbeit macht frei"- това е надписът на входа на "Аушвиц".

"Работата носи свобода", каза днес министър-председателят Бойко Борисов, демонстрирайки асфалт. (тая препратка също е съвсем символична). И по-страшното е, че никой не му реагира.

Има недопустими фрази. И няма извинение за тях. Когато става дума за тях... не съществува грешка на езика, хумор, невежество. Не съществува нищо.

Работата носи свобода в Аушвиц. Очевидно и в България през 2020 г."

 

2. Тео Ушев: Тиквата ще остане в историята с геноцида над собствения си народ

 

Това, което се случва в България е зловещо. Нямам думи просто... За съжаление, невинни хора плащат с живота си малоумието и безхаберието на управляващите. А Тиквата ще остане в историята с геноцида над собствения си народ, пише във Фейсбук Теодор Ушев, който е номиниран на награда "Оскар".

"А думите му "Работата носи свобода" ще останат като алегория на психопатологичен управленски цинизъм", пише още той.

Припомняме, че през 2017 г. филмът на Ушев. „Сляпата Вайша“ беше номиниран за наградата на американската филмова академия „Оскар“ за късометражен анимационен филм

Поредното риалити шоу от джипката на Борисов, излъчено във Фейсбук вчера, предизвика порой от коментари в социалните мрежи.

Борисов изглежда не си даде сметка, че думите му могат да се свържат с „Arbeit macht frei“ - немска фраза, означаваща: „Трудът освобождава“. Този лозунг е поставян над входа на много концентрационни лагери от националсоциалистическия период в Германия.

 

3. Aнна Заркова: Пратиха полиция в Съюза на българските журналисти


Пратиха полиция в Съюза на българските журналисти. Щяла да проверява журналистическото общо събрание, което се състоя преди няколко дни.

Това е лоша новина за българската демокрация, разбира се. Но е добра за съюза на журналистите. Щом го преследват с полиция, значи е жив!

Това пише журналистката Анна Заркова в социалната мрежа Фейсбук.

СБЖ беше в кома, изглеждаше мъртъв с години - веднъж притихнал, полегнал и незначителен, друг път обезкръвяван, ограбван и изнасилван...Но се размърда напоследък и вече го бият - следователно го има, някому пречи, а на мнозина на нужен.

То същото важи за журналистиката. Нищо, че голяма част от нея спи или кълве сега в кокошарника при мисирките.

 

4. Илиян Василев: Мангъров е достоен човек и е нормално да се включи на първа линия


"Жалка история. Доцент Мангъров е достоен човек и е нормално да се включи на първа линия, защото е авторитет сред инфекционистите, а без тях битката с коронавируса е невъзможна", пише бившият дипломат Илиян Василев в социалната мрежа Фейсбук.

Министър Ангелов няма как да се опре на Щаба след като главния здравен ръководител у нас доцент Кунчев му предлага неприемливи предложения.

Лесно се затваря държавата, трудно се възстановява от затвора. Разбира се, това и тарикатски ход и на Борисов за да вкара Мангъров в общия кюп и да го накара да млъкне.

Доколкото го познавам няма да стане. Просто ще продължи да говори, но от "първа линия".

Ако случайно заболея ще се доверя на доцент Мангъров и на професор Костов, както и на доцент Симидчиев, не на здравни чиновници и директори.

 

5. Слатински: Управляват ни хора, които ги нямаше на 10 ноември

 

"Управляват ни хора, които ги е нямало на 10 ноември 1989 г. Нямало ги е не защото не са били родени. А защото не са били видими, не са били личности, като правило са били сред утайката на обществото - пасивни, приспособленци, сметкаджии, хитреци, страхливци и безлични.

Всички бащи, герои, страдалци, грешници, жертви на трансформацията се отрониха в небитието на процеса на променяне на България. Останаха те. Зле образовани, зле възпитани, некомпетентни, арогантни, егоистични, самовлюбени и самодоволни...

Те са тези, които се спотайваха, които се ослушваха, които си правеха тънки сметки, които търпеливо изчакваха да мине първо страшното, после неясното, след това трудното, сетне сложното", пише Николай Слатински в социалната мрежа Фейсбук.

"Ние и дошлите след нас минахме и през огъня, и през водата, и през медните тръби, и през болките, и през обидите, и през разочарованията. Ние платихме непосилно висока цена, нас ни ругаят, мразят, осмиват и забравят.

А те дойдоха наготово. Хвърлиха овчите кожи на безобидните и кротки душици, а понеже и грам от себе си не са пожертвали, за да се случи това, което се случи, те не го и ценяха. Те не го и ценят, затова го омаскаряват, превръщат в уродливо и нечисто.

От един момент нататък те излязоха на повърхността и започнаха да се впиват като кърлежи в тялото на демокрацията, да бъркат с алчни ръчички из душата ѝ, да я насилват и принуждават да застава в неприлични пози пред тяхната властова и материална похот.

Те са всъщност наследници на най-лошото от соца и бързо се възползваха от най-лошото от демокрацията. Затова са те сега и се канят още дълго да бъдат. Те, а не другите - които можеха да запазят най-доброто от соца и да постигнат най-доброто от демокрацията.

Да, има много лошо днес и има много добро днес.

Но аз вече знам твърдо - доброто днес е въпреки тях и те нямат заслуга за него. А лошото е поради тях. Най-вече заради тях.

Да са живи и здрави. В края на краищата те ни надиграха, те ни надцакаха. Вярно е, че играха нечестно, че мамеха и лъжеха, че шмекеруваха и използваха белязни карти.

Но ние също сме си виновни, ние също сме виновни пред България. Защото всички добри и силни карти бяха в ръцете ни. Ала ние не ги изиграхме добре.

Затова и ни изиграха - изиграха ни хората от утайката на соца и техните духовни, а понякога и техни родни деца."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com