Търговия с дела и магистрати, посещавали частни клубове: Сарафов за проверката в СРП

7664
Търговия с дела и магистрати, посещавали частни клубове: Сарафов за проверката в СРП
Снимка: БГНЕС

Има много десетки, стотици, хиляди достойни магистрати, прокурори, съдии и следователи. Но дори и 5-10-15 дела да са изтъргувани в някой клуб или някъде другаде под влиянието на някой лобист, това означава, че има огромен проблем и че се търгува със справедливост. Това каза и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който влезе с екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура, под ръководството на завеждащ отдел „Инспекторат“ на проверка на дейността на Софийската районна прокуратура. ОЩЕ: Как се разпределят делата: Прокурори от ВКП ще проверяват Софийската районна прокуратура

В хода на ревизията Сарафов очаква да излязат доказателства кое дело е иззето от един прокурор без мотиви и е възложено на друг прокурор от така наречения специализиран отдел. "Ако едно дело се изземе от прокурор, който съвестно е работил и се даде на друг от шпицкомандата без аргументи, то ние ще проследим пътя и в крайна сметка аз съм дълбоко убеден, че престъпна дейност би могла да бъде документирана и, който е извършил закононарушение, който е продавал дела да отиде в съда", каза той.

ОЩЕ: Сарафов замеси името на Гешев в кръга около Петьо Еврото и Нотариуса

И. ф. главен прокурор подчерта, че в към момента специализирания съд и прокуратура ги няма. "Ние не можем да направим ревизия на специализирания съд и прокуратура. На мен самият ми е болка това, което направиха от там. Те се превърнаха в нещо, което беше срамно", добави той.

"Ако има петно върху прокурорската тога, то ние трябва да имаме имунна система, за да го изчистим", категоричен бе той и отправи апел срещу политическата класа да не разгражда прокуратурата.

ОЩЕ: И Сарафов се зае с убийството на Нотариуса: Ето какво има в прокуратурата за него

"От скандалите, които се генерират в Софийска районна прокуратура (СРП) се вижда, че именно тук е един от генезисите, където се руши постаментът на справедливостта", каза той. 

Сарафов припомни, че още при встъпването си в длъжност е поискал оставката на районния прокурор Невена Зартова. "Назначих и ревизия на СРП и след резултатите от която поисках от Висшия съдебед съвет поисках да образува дисциплинарно производство срещу г-жа Невена Зартова", добави той.

"Междувременно както виждате продължиха да се генерират скандали и напрежение и се вижда, че именно тук е един от генезисите, където се руши постаментът на справедливостта", коментира и. ф. главен прокурор.

За убийството на Нотариуса

Сарафов отправи критики и към Софийска градска прокуратура. Той каза, че в съвещанията, които е провеждал многократно с тях е искал по-бърза, по-активна и по-динамична работа по делото. 

ОЩЕ: Дело срещу Нотариуса изчезва мистериозно

"Подготвяше се обвинение на въпросния Мартин Божанов - Нотариуса. Но то закъсня. Понякога уличната справедливост е по-бърза и ни изпреварва", каза Сарафов.

Борислав Сарафов уточни, че не е ходил в частния съдебен клуб, който стана известен след случая с Нотариуса. Той подчерта, че изпитва възмущение, че възможно да се търгуват дела в такива клубове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Нанков: "Фактурите" на Промяната започнаха да излизат - засега са 200 млн. лв.

Железничарите в стачна готовност

Искат освобождаване на пияния инспектор, правил сексуални намеци на камериерки

BILLA е на първо място по ръст в количествата разделно събран текстил за 2023 г.

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com