Търсят по-сигурен код от ЕГН-то

5454
Търсят по-сигурен код от ЕГН-то

Търси се по-сигурен код от ЕГН-то. Проблемът назря, след като стана ясно, че в сайта на Столичната община всеки може да се докопа до чужди данни, достатъчно е да успее да намери ЕГН-то му, предаде АСН.

Заради лесната възможност да бъдат шпионирани гражданите, Столична община трябва да предостави на Комисията за защита на личните данни информация за действието на онлайн системата си, в която хората проверяват дължимите си данъци. Това трябва да стане в двудневен срок, решиха членовете на КЗЛД на свое изнесено заседание в Плевен. Общината трябва да има план за организационни и технически мерки за защита на информацията.

Предоставената от общината информация ще бъде разгледана на друго заседание на комисията на 7 март.

Въпросът с достъпа до личните данни на гражданите ще стане актуален и за други градове, заяви председателката на КЗЛД Венета Шопова в Плевен. Тя самата веднага направила справка по нейното ЕГН. Излезли и верни, и неверни данни.

„Действително всичко, което съдържа тази наглед елементарна справка, са лични данни. В своята съвкупност те могат да покажат икономическата идентичност на лицето – имотното, а и финансовото му състояние, като се види дали си плаща задълженията. Ние сме имали и други подобни казуси. Като например със сайта на образователното министерство, чрез който се влиза в свидетелствата за средно образование в техния цялостен вид”, посочи Шопова.

Много е лесен начинът за достъп до личните данни. Хубаво е като услуга и ще бъде облекчение за всеки, който има да плаща данък. Но достъпът трябва да бъде чрез ЕГН плюс някакъв друг идентификационен знак, който да се знае единствено от самото лице при влизане в данните му от системата, смята шефката на комисията.

КЗЛД има компетентност да издава предписания, които задължително се изпълняват в определени срокове. Казусът със Столичната община и с достъпа до лични данни на базата на идентификация с ЕГН е сериозен, признаха експерти в Плевен.

ЕГН е индивидуален идентификационен код, но проблемът е, че той е получил голяма гражданственост. Има още хиляди системи, в които човек се идентифицира с него. Назрява момент за търсене на решение за допълнителни идентификационни кодове, които да са достатъчно тайни за широка публика, смятат специалисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com