В Брестовица готвят протести заради канал-убиец

25238
В Брестовица готвят протести заради канал-убиец
Снимка: БГНЕС

Кой трябва да се грижи за безопасността на хората и най-вече децата при напоителния канал край село Брестовица, където преди два дни се удавиха две деца - на 7 и 14 години? На този въпрос отговор няма, а двете невинни жертви влизат в черната статистика на канала, който е взел живота на поне десетина души през последните години.

Единствената предпазна мярка засега са табелите "Къпането забранено". От години хората в Брестовица и Йоаким Груево настояват за ограждения и се заканват този път да бъдат непреклонни и да стигнат до протести. Кметът на Брестовица Любен Радев казва, че каналът е собственост на „Напоителни системи”. От държавното предприятие засега се въздържат от коментар с мотива, че тече следствие.

Удавените момчета от Брестовица били убити, твърди почернената им майка

Страшна мъка цари в дома на семейство Кочеви от Брестовица, след като в събота ги сполетя огромна трагедия. 14-годишният Спас и 7-годиш...

"Мерките не могат да се вземат от частни лица, които използват водата от канала. Юридически няма как да накараме частна фирма да вземе мерки”, подчерта кметът.

Общата дължина на канала е 13 километра, а дълбочината му е 8 метра, като преминава покрай няколко населени места - започва от Кричим, минава през Устина, Перущица и стига до Брестовица. Във всяко от селата има удавен поне един човек. Каналът е строен по времето на социализма и трябвало по план да стигне по Хасково, но парите свършили. Днес той захранва два частни малки мини-ВЕЦ-а край село Йоаким Груево, използва се и за напояване на нивите по продължението си, информира bTV.

Според местни жители по-малкото от двете удавили се деца се е подхлъзнало в канала, батко му тръгнал да го спасява, но и той бил повлечен от бързите води. Телата им са намерени случайно от работник на изграден на канала мини-ВЕЦ, който извършвал профилактика на съоръжението.

Служителите от мини-ВЕЦ-а разказаха, че каналът е любимо място за игра на децата. „Много често идват децата, гоним ги, но оттук през другата част и обратно се връщат. Ние не даваме да се къпят, има си обозначени табели и нататък. Опасно е къпането, защото водата е студена и веднага го пресича”, казва работникът на съоръжението Любен Пенчев.

Две деца са се удавили край село Брестовица

Телата на две братчета – на 7 и 14 години, бяха открити в напоителния канал край пловдивското село Брестовица, предаде БГНЕС. С...

„Преди години един ветеринарен доктор падна с жигулата от моста вътре и го намериха почти на реката Марица, удавен човекът и после почнаха да циментират, да поправят. Преди години водата не се изтичаше така бързо, нямаше го ВЕЦ-а, застояла беше водата, топла - и да паднеш вътре, не е страшно, ще се задържиш, ще излезеш, сега отдолу става бързотечаща вода и не дай си боже да паднеш вътре в тая студена вода”, разказват местните хора.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com