В Ливан български работници останаха без заплати

5458
В Ливан български работници останаха без заплати
Снимка: Getty Images / Guliver

Българи в Ливан протестират за неизплатени заплати. Сънародниците ни твърдят, че от пет месеца не са получавали пари и са в държавата катотуристи. Инспекцията по труда започна проверка, информира bTV.

Около 80 българи работят на обекта в Ливан, чиито подизпълнител е българска фирма. Четири дни поред работниците спират работа за по няколко часа. Сънародниците ни изграждат тунел в район, контролиран от „Хизбула”.

Ако не се грижим за българите в чужбина, сме псевдодържава

Българската държава има особено отношение към българите в чужбина. Никакво. И докато това никакво отношение можем малко по-лесно да го...

„Ние сме всички с туристически визи тука в Ливан. Аз лично се водя на обект на „Джеймс Баучер” в София и съм заведен на 540 лева, а тук в Ливан работя за около 1900 долара. Предложиха на хората по две заплати и при условие, че ако не ги вземем нищо няма да получим, защото няма как да докажем и всеки ще изгори с по 8000 долара”, разказа един от тях, Венцислав Димитров.

Според Инспекцията на труда няма как работници от българска фирма да изпълняват дейности в чужда държава като туристи. „Трябва да има работна виза, предвидена е, оттук нататък проверката ще установи по какъв начин тези хора са изпратени там”, обясни Дина Христова от инспекцията.

Ръководството на фирма признава, че е имало протести. Недоволството на служителите им обаче било относно управлението на проекта и отричат да има проблем със заплащането или командироването им. Според представителя на фирмата Павел Станилов, първите 6 месеца служителите са с туристически визи, а след това – с работни.

В последствие от фирмата отрекоха да е имало протести. И поискаха да доуточнят позицията си.

Джихадисти от „Ислямска държава“ са планирали 5 атентата в Ливан

Ливанските сили за сигурност са арестували 11 души, повечето от тях сирийски граждани, във връзка с двойния атентат в Бейрут миналата с...

„Всичко е разплатено по трудови договори, от едната страна на договорите пише на арабски, от другата на български. С туристическа виза не може да бъде, защото още с преминаването в Ливан контролът е много сериозен”, каза главният инженер Иван Илиев.

От фирмата обаче така и не са показали документ, с който да докажат, че са командировали според реда служителите си и няма забавяне на заплатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com