Джихадисти от „Ислямска държава“ са планирали 5 атентата в Ливан

5671
Джихадисти от „Ислямска държава“ са планирали 5 атентата в Ливан
Снимка: Getty Images / Guliver

Ливанските сили за сигурност са арестували 11 души, повечето от тях сирийски граждани, във връзка с двойния атентат в Бейрут миналата седмица, при който загинаха 44 души. Това заяви ливанският министър на вътрешните работи, цитиран от MEE.

Нападателите са планирани да извършат пет самоубийствени атентата, включително в болница в бейрутското предградие Бурж ал Баражне, заяви вътрешният министър Нухад Машнук, но са променили целите си - заради засилените мерки за сигурност. Двете експлозии станаха в търговската и жилищна площ на Бурж ал Баражне, когато повечето жители са навън и се прибират след работа.

Ливанската столица блокирана от протести

Организаторите на протестното движение „Ти вониш!“, което застана зад демонстрациите в ливанската столица Бейрут, избухнали...

Един от атентаторите се е опитал да атакува шиитско религиозно място, пълно с поклонници. Той е бил възпрепятстват да влезе от един от поклонниците. Мъжът и дъщеря му са убити, когато атентаторът детонира взривното вещество в жилетката си извън мястото.

Машнук похвали ливанските служби за сигурност, казвайки, че всички 9 заподозрени са били задържани в рамките на 48 часа след атаката. Вътрешният министър заяви, че сирийците са били задържани в палестинския бежански лагер в Бурж ал Баражне и в апартамент в източния квартал на Бейрут, Ашрафие, където са получили поясите с взривове.

„Ислямска държава“ пое отговорност за атаките в предимно шиитския квартал на Бейрут, известен с подкрепата си за Хизбулла.

Атентатите от миналата седмица са най-тежките в Ливан от края на гражданската война преди 25 години.

САЩ наложиха нови санкции върху Хизбулла

На 21 юли правителството на САЩ наложи санкции върху трима висши членове на групировката Хизбулла, както и на ливански бизнесмен заради...

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com