Ако не се грижим за българите в чужбина, сме псевдодържава

5866
Ако не се грижим за българите в чужбина, сме псевдодържава

Българската държава има особено отношение към българите в чужбина. Никакво.

И докато това никакво отношение можем малко по-лесно да го преглътнем, когато става въпрос за българите, избрали по собствена воля да живеят зад граница, то нямаме право да го толерираме спрямо българите, чиято съдба е просто такава - да се родят практически на чужда територия, но де факто - на българска земя.

Българите от Западните покрайнини молят държавата да възроптае срещу сръбски исторически лъжи

Културно-информационният център на българите в град Босилеград, Западните покрайнини, настоява българските институции да вземат отнош...

Защото по исторически причини България има такъв "народ" - неин, но живеещ под чужда опека. И да го пренебрегва е недопустимо.

Вчера българите от Западните покрайнини за пореден път отправиха молба към държавата, която считат за родина. За пореден път я призоваха да ги защити. За пореден път с болка констатираха, че тя нехае и бездейства.

Този път поводът са сръбските пропагандни лъжи, разпространяващи се чрез медии и конференции, за "български зверства" по време на Първата световна война. Лъжи, които настройват сръбското общество срещу българското малцинство. А на българите там им е достатъчно тежко, за да търпят още удари - език на омразата, пренебрежение и високомерие. Затова не искат много - просто някой в България да се изправи и да каже, че сърбите лъжат. Защото лъжат.

Това обаче е само последната капка в морето от проблеми, в което се давят ежедневно нашите сънародници в Западните покрайнини. Те многократно са молели за внимание по отношение на проблема с образованието на български, този с медиите на роден език и още много други. И всеки път държавата казва, че иска да помогне, прави ограничени усилия и след това забравя.

Българите от Западните покрайнини изложиха проблемите си пред ОССЕ

Старши съветникът на Върховния комисар на ОССЕ за националните малцинства в Хага г-н Алесандро Рота, посети Босилеград и се срещна с ...

Нормално е, залисани в "изключително важни" проблеми като това колко ще им е дълга коледната ваканция, дали ще преодолеят петъчния си мързел, за да съберат кворум в Народното събрание и дали и утре ще намерят хубаво безплатно място, за да си паркират джипа пред парламента, българските депутати и министри да нямат време за "маловажни" казуси като българските общности зад граница.

Само че ние би трабвало да имаме време. Защото става въпрос за наши братя. Които не са виновни, че са се родили в Босилеград или Болград, под юрисдикцията на друга държава. Те знаят и избират да са българи, да пазят корена си и да възпитават и децата си като българи. Избират да пазят пламъка на българщината жив дори във враждебна и чужда среда.

И ако на нашите търтеи политици не им пука, на нас би трябвало да ни пука. И би трябвало да накараме същите тези търтеи да си свършат работата.

Защото държавата има задължения към братята ни в Сърбия. Има задължение да ги пази и подкрепя. Защото държава, която не се грижи за собствения си народ, е псевдодържава. Ние, като народ-мнозинство, живеещ в родината си, можем да изискваме и да оказваме натиск. Ако не го направим, значи и ние сме псевдонарод.

Митов поиска медия за българското малцинство в Сърбия

Учебниците за децата на българите от Западните покрайнини са отпечатани, работим по осигурявате на медия на български език в Сърбия, ...

Авто: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com