Важно: Тежка законова забрана ще удари всички българи през 2021 г.

45674
Важно: Тежка законова забрана ще удари всички българи през 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Използването на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се забранява в целия Европейски съюз, включително и в България от това лято. Това предвижда европейска директива, която всички страни-членки трябва да въведат и приложат в националното си законодателство най-късно до 3 юли 2021 г.

Дотогава забраната ще бъде въведена и в нашия закон за управление на отпадъците, коментираха от Министерството на околната среда и водите пред „Телеграф“.

Забраната ще засегне изделия направени изцяло или частично от пластмаса и по принцип са предназначени за еднократна употреба или за кратък период от време, преди да бъдат изхвърлени. Това са прибори за хранене – вилици, ножове, лъжици,чинии, сламки, клечки за уши, бъркалки за напитки, пластмасови пръчици, към които са прикрепени балони, съдове за съхранение на храна, изработени от експандиран полистирен и чаши и продукти, изработени от оксо-разградима пластмаса.

В очакване на влизане на пълната забрана в сила производители вече предлагат на пазара заместители, направени от дървесина, картон, дори от хранителни продукти, примерно ядливи чаши за кафе и прибори.

От 31 декември 2024 г. производителят на продуктите от пластмаси ще носи разширена отговорност. Въвежда се принципът „замърсителят плаща“. Производителите трябва да покрият разходите за събиране, почистване и управление на отпадъците от контейнери за храна и напитки, бутилки, чаши, пликове и обвивки, леки торбички за пазаруване, и тютюневи изделия с филтри. Обмисля се и забрана за капсулите за кафе, които съдържат пластмасова част, която трудно се отделя. Разширена финансова отговорност ще понасят и производителите на риболовни принадлежности, съдържащи пластмаса. Въвежда се изискването за информиране на потребителите за продукти от алтернативни материали или изделия за многократна употреба.

ЕС изисква в националния закон да бъдат въведени мерки за намаление на потреблението на определени пластмаси за еднократна употреба, когато няма алтернатива да бъдат подменени с изработени от друг материал.

Потреблението на такива продукти да бъде категорично и устойчиво премахнато до минималното. До 2029 г 90% от пластмасовите бутилки трябва да се събират за рециклиране и да имат специален дизайн.

Евродирективата поставя и условие в производството на тези бутилки до 2025 г. да се влагат най-малко 25 % рециклирани пластмаси, това са т.н. бутилки от РЕТ . А в 2030 всички бутилки ще да съдържат 30 % рециклирана пластмаса.

От това лято някои пластмасови продукти за еднократна употреба като санитарни изделия, мокри кърпички, тютюневи изделия с филтри, чаши за пиене, трябва да имат видима, четлива и незаличима маркировка, поставена върху опаковката или самия продукт. Надписите трябва да информират за наличието на пластмаса в продукта и варианти за тяхното обезвреждане и за вредите, които носят.

Драстично намаление на битовите отпадъци, които попадат в депата, ще бъде постигнато до края на 2025 г. С промени в закона за управление на отпадъците , внесени в парламента преди дни след 5 години най-малко 55% от теглото на битовите отпадъци, трябва да се подготвят за повторна употреба или рециклиране. До края на 2030 г най-малко 60%, до 31 декември 2035 г близо две трети от отпадъка трябва да се рециклира или повторно използва. В края на депата трябва да попадат по-малко от 10% от битовите отпадъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com