Варна и България ще помнят вечно Пламен

4833
Варна и България ще помнят вечно Пламен

Грамадата от камъни в памет на Пламен продължава да расте пред община Варна, предаде БГНЕС.

Голяма част от грамадата е затрупана с цветя, на нейния връх е сложен кръст, на който пише: "Почивай в мир – 6.03.2013 г.". Пред общината около стотина варненци са на мълчаливо бдение в памет на Пламен. Голяма част от минувачите поставят цветя и камък, с кратко мълчание почитат паметта му и всеки продължава по пътя си.

Стана ясно и, че в памет на Пламен ще бъде издигнат мемориал. Гражданин, който иска да остане анонимен, е дал средства за издигането на паметника.

По-рано днес близо два часа продължи поклонението в памет на Пламен Горанов. Храм "Св. Петка" във Варна беше препълнен с близки и приятели, дошли да се поклонят пред паметта му, а хората, които дойдоха да се поклонят, бяха хиляди. Пред храма се изви огромна опашка от чакащи хора. Опашката се проточи от градинката пред църквата и продължаваше по бул. "Ген. Колев". Лицата, които всеки път бяха заедно с Пламен на протестите, видяхме и днес, дошли да се сбогуват с него. Деца, младежи, по-възрастни, пенсионери – цяла Варна се прости с Пламен, който даде живота си в знак на протест срещу положението, до което е докарана както морската ни столица, така и България като цяло.

Нито един от управниците на Варна не се появи на поклонението пред Пламен. Не бяха донесени и венци и цветя от името на някого от тях, включително и от кмета Кирил Йорданов, издигнат с подкрепата на ГЕРБ. След поклонението колата с ковчега тръгна от храма и спря пред общината, където той се самозапали. Стотиците цветя, поднесени на поклонението, бяха поставени на грамадата от камъни, натрупана по образец на Вазовата поема от приятелите на Пламен на мястото, където той се самозапали. Тленните останки на Пламен ще бъдат изпратени в София за кремация.

Днес, 6 март, е обявен за Ден на национален траур във връзка със смъртта на Пламен. Той се самозапали в знак на протест срещу корумпираното управление на община Варна. "Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17 часа на 20 февруари 2013 година" – са думите, изписани на плаката, който Пламен Горанов държал при самозапалването си на това място. Пламен почина в деня на националния ни празник - 3 март, около 20 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество