ВАС тръгва да въвежда електронното правосъдие в България

11354
ВАС тръгва да въвежда електронното правосъдие в България
Снимка: Thinkstock

Повишаване на ефективността и прозрачността в дейността на административното правораздаване чрез въвеждането на интегрирани автоматизирани информационни системи, обезпечаващи въвеждането на електронното правосъдие. Това е основната цел на проект, изпълняван от ВАС по ОПАК, предаде БГНЕС.

Председателят на ВАС Георги Колев предполага, че системата ще започне да работи през септември. Тя е изградена и в момента е в тестови период. Проектът, който се осъществява с финансовата подкрепа на ОПАК, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд е: "Създаване на надеждна среда за обмен на данни и комуникация между административните съдилища в България и създаване на единна деловодно-информационна система (ЕДИС) за внедряване в административните съдилища в Република България". Договорът е от септември 2013. Стойността на проекта е 2,2 млн. лв. Периодът на изпълнение е 18 месеца.

По същество разработването и внедряването на тази унифицирана, опростена и интегрирана информационна система за електронно деловодство във всички 28 административни съдилища е първата стъпка за въвеждане на електронното правосъдие у нас.

Проектът цели и да повиши качеството на предлаганите услуги и достъпа на граждани и бизнес до решенията на органите на съдебната власт. Сред специфичните цели е подобряване на работоспособността и ефективността на регионалните административни съдилища. Друга цел е прилагане на унифицирана, опростена и интегрирана информационна система за електронното деловодство във всички административни съдилища – ВАС и 28-те административни съдилища у нас. Сред специфичните цели е и прилагане на еднакви стандарти на всички нива на административното правораздаване при обслужване на граждани. Сред резултатите, които се очакват от изпълнението на проекта е създадени предпоставки за повишаване на ефективността и прозрачността в системата на административното правораздаване в страната чрез въвеждане на информационни технологии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com