Василева и Фандъкова: Проблемът със замърсения въздух идва от отоплението с битово гориво

2335
Василева и Фандъкова: Проблемът със замърсения въздух идва от отоплението с битово гориво
Снимка: БГНЕС

В България няма проблем с другите замърсяващи компоненти на въздуха, като азотни оксиди и озона. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на бизнес закуска на тема „Зелените инвестиции – бизнес перспективи пред социалноотговорните компании“.

"Нивата на азотни оксиди са в норма“, каза Василева. „Проблемите касаят съдържанието на фини прахови частици“, подчерта тя, добавяйки обаче, че те стоят не само пред България, но пред 15 други държави от Европейския съюз. Ивелина Василева припомни за заведеното срещу България дело за нарушаване на качеството на въздуха на територията на 28 общини за превишаване на средночасовите и средногодишните норми на фини прахови частици.

Ивелина Василева: Връщаме Плана за развитие на Витоша, не е детайлен

Необходимо е да се полагат усилия за модернизацията на лифтовете. Така екоминистърът Ивелина Василева коментира обширен репортаж, в кой...

От 2007 година има устойчива тенденция за положителни промени, каза министърът на околната среда. По думите й за миналата година в 37-те мониторингови пунктове е наблюдавано постепенно намаляване на фини прахови частици. Василева заяви, че в 4 населени места изобщо няма допускане на превишаването им.

Ситуацията е тежка, призна обаче Ивелина Василева, обяснявайки, че живеем в най-бедната страна на ЕС. По думите й проблемите със замърсения въздух у нас произтичат от битовото гориво със съдържание на сяра и прах, както и на използването на дърва за отопление. По последни данни 59% от замърсяването в градовете се причинява от това твърдо битово гориво, а останалата част от газовете от автомобилите, заяви Василева. Според нея това все вижда и от данните, че замърсяването е най-вече в периода на зимните месеци.

115 млн. лв. ще отидат за подобряване на качеството на атмосферния въздух, посочи още министърът на околната среда и водите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също присъства на срещата, заяви, че качеството на въздуха е едно от големите предизвикателства, които стоят преди всички големи градове. По нейните думи в София вече няма превишаване на азотните оксиди, но има проблем с фините прахови частици заради наблюдаването увеличение на използването на битово гориво.

Фандъкова: Във всички европейски столици цената на единичния билет е висока

Основната цел на повишаването на цената на билета за градски транспорт в София е да се стимулира ползването на карти, които гарантират ...

От 2011 г. изпълняваме конкретни мерки по Програмата за намаляване на азотните оксиди и фините прахови частици, посочи Фандъкова. "Съвместно с Химикотехнологичния университет, Техническия университет и БАН в момента разработваме нова програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух", заяви тя. На територията на Столична община осъществяваме мониторинг в 7 автоматични измервателни станции, за които отговаря Изпълнителната агенция за околна среда", добави кметът на столицата.

По време на бизнес закуската Националната пациентска организация (НПО), представи проекта си за създаването на обществена „зелена“ сграда, който ще разполага с възобновяеми източници на енергия и мерки за разделно събиране на отпадъци. Целта е сградата да се превърне в демонстрационен център, в който децата да могат да се запознават с екологични технологии, обясни Станимир Хасърджиев, председател на НПО.

Децата ще могат да видят, да пипнат и да се научат колко е яко да си еко, каза той. Този проект ще бъде ключов за столицата и ще покаже добрата колаборация между бизнес, община и неправителствен сектор, добави той.

С решение на Столичен общински съвет на Националната пациентска организация е предоставена за безвъзмездно ползване трети етаж от триетажна сграда на бившото 42-ро ОУ, която да се превърне в център за проекти за екология и устойчиво развитие.

Мъглата направи София ад за дишане

Близо два пъти над допустимата норма са фините прахови частици, показва измервателната станция в Павлово, София. Нормата е 50 PM на куб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com