Внасяме най-много жалби в Европейския съд за правата на човека

23673
Внасяме най-много жалби в Европейския съд за правата на човека
Снимка: Getty Images/Guliver

Висящите български жалби, които подлежат на разглеждане от съдебен състав в Европейски съд за правата на човека (ЕСПЧ), са общо 8354 към 24 юли 2013 година. Това прави българските граждани най-активните жалбоподатели в съда, показват данните на ЕСПЧ, цитирани по време на обучение в Националния институт на правосъдието (НИП), предаде БГНЕС.

Същевременно обаче около половината от жалбите не се допускат за разглеждане. Броят на недопуснатите жалби за миналата година е 1425, а броят на постановените решения срещу България за 2012 година е 72, за 2011 гдоина - 73, за 2010 година - 84. По данни на ЕСПЧ чл. 6, т.е. правото на справедлив процес е основанието за най-много осъдителни решения срещу 47-те държави, ратифицирали конвенцията.

В Националния институт на правосъдието (НИП) започва обучение на обучители по правата на човека на тема "Гаранции за справедлив процес в наказателното производство – прилагането на чл. 5 и чл. 6 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи". Това са членовете в Конвенцията, които са за право на свобода и сигурност и за правото на справедлив съдебен процес. Тук е и текста, който се отнася до презумцията за невинност, т.е., че "всяко лице, обвинено в извършване на престъпление, се смята за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона". То се провежда в рамките на проект "повишаване капацитета на съдебната система и обучение по ЕКПЧ в НИП". Той е финансиран по Норвежкия финансов механизъм. В обучението участват съдии и прокурори, а един от обучителите е Александра Тамамович, експерт към Съвета на Европа.

ЕСПЧ е международен съд, създаден 1959 г. и е базиран в Страсбург. Той се произнася по индивидуални или по междудържавни жалби, в които се твърди нарушения на гражданските и политическите права, предвидени в ЕСПЧ. От 1998г. е постоянно действаш съд и физическите лица могат пряко да подават жалби. За почти 50 години Съдът е постановил нас 10 000 решения. Те са задължителни за съответните държави. Съдът следи зачитането правата на човека на 800 млн. европейци в 47 държави – членки на Съвета на Европа, които са ратифицирали Конвенцията.

НИП започва обучение на преподаватели в материята "Правата на човека"

Във връзка с Международния ден на правата на човека, 10 декември, Националният институт на правосъдието (НИП) отправя покана към всички...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com