X
 
 

Вносителите на автомобили и международните превозвачите са против екотакси

1119 1
photo of Вносителите на автомобили и международните превозвачите са против екотакси
Против съществуването на екотакси за внос на автомобили се обявиха от Асоциацията на вносителите на автомобили и Съюза на международните превозвачи. Те коментираха темата по повод предложението на Министерството на околната среда и водите да увеличат таксите със средно около 5%. От министерството обаче аргументираха предложенията си с желанието да бъде ограничен вносът на стари автомобили в страната.

Промени на екотаксите за внос на автомобили у нас притесниха шофьорите в страната. Според предложението на Министерството на околната среда и водите ръстът за по-старите автомобили е около 5 процента. В цифри това звучи така: ако досега при първа регистрация на автомобил, произведен преди 10 години сме плащали 275 лева, вече сумата ще е 310. Ако автомобилът е от 5- до 10-годишен, досегашните 260 лева стават 290, за под 5 години таксата остава същата, а екотаксата за нов автомобил пада от 138 на 125 лева.

За да е по-чист въздухът, за старите коли ще се плащат по-високи екотакси

Промяната в цената на екотаксите за автомобилите е една от мерките, които предвижда държавата, като част от методите за справяне с мръс...

Какъв е смисълът да плащаме изобщо подобна такса и защо се налага тя да бъде увеличена, обясни Антон Пейчев, експерт в екоминистерството: "Смисълът на този принцип е да бъдат обезпечени разходите и да бъде изградена система, която да гарантира, че в момента, в който даден продукт се превърне в отпадък, той ще бъде събран, рециклиран, третиран по екологосъобразен начин и ще бъдат постигнати конкретни количествени цели, както изисква законодателството. По отношение на конкретните предложения това, което предлага министерството, е първа крачка, една от мерките в посока поощряване на закупуването и използването на по-нови, по-щадящи околната среда и по-малко замърсяващи автомобили".

Според Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили, обаче тази такса не само не стимулира вноса на по-нови автомобили, но и вреди.

"Дали размерът е 300 или 3000, това няма да ги спре. Ако вие наистина като министерство мислите за българските граждани, да имаме чист въздух и да имаме бъдеще в тази държава, тази такса трябва да отпадне. И тогава да направите кръгла маса, да поканите всички тук и да предложим рационални мерки, съобразени с европейската практика. Защото ефектът е обратен. България стана автоморга заради това нещо. Електроавтомобил - 100 лева такса! Той трябва да е освободен от всякакви и данъци. Вие трябва да му плащате, ние въвеждаме нови! Товарен автомобил и лек Евро 6 и ЕЕВ почти не отделя твърди частици, ние го облагаме с 1000 лева", заяви той, цитиран от Дарик.

От Асоциацията обявиха готовност за протести, ако министерството не преразгледа предложенията си. Срещу екотаксите се обявиха и от Съюза на международните превозвачи.

Екотаксите за новите коли вече са по-ниски, а за старите - по-високи

Правителството намали екотаксите за новите автомобили, хибридите и електромобилите, и ги увеличи за употребяваните коли на възраст над ...

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Еко идиота министър с поредната глупост ! Ако това го уредят, правителството отива в небитието а този непрокопсаник ще е първи .
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Ивицата Газа вече е поле на бойни действ...

Отношенията между Израел и Палестина са на ръба на истинска война, след като военното крило на "Хамас" - "Бригадите Изедин ал Касам", и...

missing image
Бонус. Малус. Фалос.

Бонус-малус-фалос е българска политическа игра, нещо като камък-ножица-хартия. Принципът е лесен и много прост: ти правиш нещo, в очите...