Все още няма официално обяснение за задържането на българските кораби в Румъния

1129
Все още няма официално обяснение за задържането на българските кораби в Румъния
Снимка: iStock

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Министерство на земеделието и другите български компетентни министерства и органи все още не са получили официален документ за задържането на трите български кораба. Това обуславя и настоящата ситуация на изчакване. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на брифинг след среща с всички страни, които имат отношение по въпроса, по актуалната тема за задържаните български рибари преди дни в Румъния.

Той сподели, че имат неофициална информация под формата на отговор, съобразно която е повдигнато обвинение към собствениците на българските кораби, но в нея липсва референция за причината на задържането.

"Ако не ни върнат корабите, животът ни ще бъде ад": Един от задържаните в Румъния капитани моли българските институции за помощ

„От българските институции очакваме съдействие бързо да си върнем корабите“, каза Красимир Петров, капитан на един от задър...

Събев обясни, че българските кораби са осъществявали риболов в акватория, която се води общностна - на целия Европейски съюз. По думите му те имат право да осъществяват риболов на различни от квотираните запаси. На ниво Европейски съюз за Черно море има квота и ограничение на количеството единствено за калкан и за цаца. За другите видове риба кораби на други държави от ЕС могат спокойно да осъществяват риболов.

А и ситуацията на задържане на български риболовни кораби на това място не е нова, припомни Събев. Има "подобен" случай от 2011 г., когато български риболовен кораб е неправомерно задържан в Румъния. Това беше потвърдено от Европейския съд по правата на човека в Страсбург преди няколко месеца, допълни той.

Аграрният заместник-министър сподели още, че имат информация за задържана суровина – рибни запаси, и инвентар, но добрата новина е, че капитаните и рибарите са вече в България. Днес те са взели участие и в срещата в министерството, предаде БТА.

"Интересите на българските рибари са и икономически интереси на нашата страна", подчерта Събев. Той посочи, че информацията, която имат, е, че са проверени 5 български кораба, от които 3 са задържани. На тях е имало калкан и черноморска акула.

Адвокат по морско право: ЕК и ЕС да научат Румъния да спазват закона и правилата за улов на риба

Трябва да се покаже на Румъния, че трябва да спазва правото на ЕС за морските и биологичните ресурси. ЕК и ЕС имат силни лостове и меха...

По думите на Събев официален документ не е предоставен на българските инспектори от ИАРА, които също са участвали в проверката на трите риболовни кораба. Той е бил наличен единствено на румънски и е преведен в устна форма на момента, като е имало е неясноти. "Българските инспектори са отразили това в становището, но не им е бил предоставен такъв документ", поясни той.

"От самото начало на възникването на този инцидент работим по него. Изчакваме 7-дневен срок според румънското законодателство, за да получим нужните документи, ако ли не ще изпратим отново запитване", каза Ваня Стаматова, изпълнителен директор на ИАРА. На въпрос относно искането на рибарите за нейната оставка тя отговори, че явно се е получило недоразумение, че думите ѝ са били преекспонирани. "Никога не съм ги наричала "бракониери". Дори в агенцията съм забранила тази дума", заяви тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com