Всяка 10-та молба за разследвания, по която НслС работи, идва от Русия

1513
Всяка 10-та молба за разследвания, по която НслС работи, идва от Русия
Снимка: iStock/Guliver

Всяка 10-та международна молба за правна помощ, по която Националната следствена служба (НСлС) работи, идва от Руската федерация. Това показват данните от годишния доклад на службата за миналата година. От тях се вижда, че Русия неизменно е сред държавите, които търсят помощ от България по различни разследвания. В доклада няма данни какви са те, пише в. "Сега".

През 2021 г. следователите от НСлС са работили по общо 176 международни молби за правна помощ - 130 нови и 46 останали от стар период. За година са приключени 135, а 41 са останали да висят.

Най-голям е броят на молбите, получени от САЩ - 38. Следва Турция с 31. На трето място е Руската федерация - 15, после идват Швейцария и Украйна с по 10.

За сравнение, през 2020 г. е работено по изпълнението на 166 молби за международна правна помощ. От тях приключени са общо 120, а 46 са останали висящи. Най-много са били молбите от Турция - 33. На второ място по изпратени молби са властите на Русия и САЩ с по 21, следва Швейцария с 12, Сърбия с 10 и Молдова с 9.

В НСлС не знаят за разследванията с политици на МВР

В Следствието не знаят за разкритията, които обеща вчера вътрешния министър Иван Демерджиев. Служебният вътрешен министър Иван Демердж...

През 2019 г. е работено по изпълнението на 158 молби, 130 са приключени. Турция отново е на първо място сред търсещите помощ с 37 молби. На второ място по изпратени молби е Русия със 17, следват Швейцария с 13, САЩ и Сърбия с по 10, Украйна с 9.

В доклада на НСлС няма данни за молбите, които България отправя до чужди държави. Данните от общия доклад на прокуратурата сочат, че България е изпратила 373 молби за правна помощ. Отделно има и 1254 европейски заповеди за разследване (до страни от ЕС).

Преди седмица, след хакерската атака срещу редица български институции, шефът на националното следствие Борислав Сарафов обяви, че е установена самоличността на едно лице, което стои зад атаката. Това лице обаче се намира в Русия и Сарафов е скептичен, че ще бъде екстрадирано. Не е ясно какви действия са предприели българските власти по случая - дали са поискали съдействие от руските си колеги по разследването, дали са попитали поне какво се прави там във връзка с тези атаки. Тогава "Сега" потърси Сарафов за коментар, но той не отговори на обаждането.

ОЩЕ: Сарафов: Съдебната реформа се превърна в заклинание на политически шамани

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com