ВСС изслушва на 8 март ръководителите на спецпрокуратурата

690
ВСС изслушва на 8 март ръководителите на спецпрокуратурата
Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на ВСС, по предложение на главния прокурор на Република България реши да изслуша на 8 март 2016 г. административния ръководител на Специализираната прокуратура и неговите заместници във връзка с необходимостта от увеличаване на щатната численост на прокурори, следователи и съдебни служители, проблемите със сградния фонд и материалното осигуряване.

В доклад от Иван Гешев – административен ръководител на Специализирана прокуратура е посочено, че с оглед нормалното функциониране и подобряване работата на магистратите и съдебните служители е необходимо увеличаване на щатната численост със 7 щатни бройки – прокурор; 8 щатни бройки – следовател и 9 щатни бройки за съдебни служители.

Инспекторатът към ВСС ще проверява случайното разпределяне на делата заради случая с Ценко Чоков

Инспекторатът към ВСС ще извърши проверка относно спазването на принципа на случайния подбор /чл. 9 от ЗСВ/ при разпределението на дела...

Посочено е, че към настоящия момент, с оглед недостатъчното кадрово обезпечение на магистрати и съдебни служители в Специализирана прокуратура са налице множество натрупвани през годините проблеми свързани с унифицираната информационна система; деловодната обработка на входяща и изходяща поща; проблеми с качеството и срочността на разследването; своевременното приключване и окончателно произнасяне на наблюдаващите прокурори по наказателни производства и преписки; качеството на процесуалните актове; веществените доказателства и т.н., съобщиха от ВСС.

Според прокурор Гешев относително срочно и качествено се провеждат първите действия по разследването, като множеството затруднения в последващите действия имат за обективна причина недостатъчната щатна численост на прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com