ВСС: През цялата 2015 г. да продължи наблюдението на военните съдилища

5917
ВСС: През цялата 2015 г. да продължи наблюдението на военните съдилища
Снимка: Thinkstock

Висшият съдебен съвет (ВСС) възложи на Комисията по анализ и отчитане степента на натовареност на органите на съдебната власт да продължи наблюдението на натовареността на военните съдилища и военните прокуратури през цялата 2015 г., съобщиха от ВСС.

На комисията е възложено да подготви и да представи на ВСС анализ на дейността на органите на военното правораздаване, обхващащ периода 2013-2015 г. Реформата и структурата на военното правораздаване да се осъществява само в рамката на общи за всички органи на съдебната власт действия на ВСС, в изпълнение на правомощията му, определени от Закона за съдебната власт. 

Близнашки: Промените в Конституцията целят овладяване на ВСС

Промените в конституцията целят да се овладее ВСС. С явното гласуване, което се предлага при избора на длъжности, ще се толерират хорат...

Обсъждането на приетия анализ на натовареността на военните съдилища и военните прокуратури за 2014 г., както и на действията за продължаване реформата на системата на военното правосъдие се проведе при участието на Димитър Кюмюрджиев, заместник - министър на отбраната; полк Димитър Фикиин, председател на Военно-апелативен съд; полк. Веселин Стоев, административен ръководител на Военно-апелативна прокуратура; полк. Свилен Александров, председател на Софийски военен съд; полк. Спас Илиев, административен ръководител на Военно-окръжна прокуратура София. На обсъждането бяха и полк. Асен Шопов, председател на Военен съд – Пловдив, полк. Димо Бъчваров – административен ръководител на Военно-окръжна прокуратура Пловдив, полк. Георги Панев, председател на Военен съд – Сливен и полк. Христо Тинев – Военно-окръжна прокуратура Сливен.

Във връзка с анализа на натовареността на военните съдилища и прокуратури за 2014 г. са представени становища от Министерство на отбраната и Прокуратурата. Във ВСС са депозирани и обща позиция на военните съдии, военните прокурори и военните следователи, писма от областния управител на област Пловдив, кмета на Община Пловдив, председателите на адвокатските колегии в Пловдив и Сливен с предложения за продължаване на процеса по оптимизиране на органите на военното правораздаване.

Комисията, смята за необходимо да продължи оптимизирането на структурата на органите на военното правораздаване, започнало на 1 април 2014 г. със закриването на две военни съдилища и две военни прокуратури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com