ВСС се обяви срещу проектопромените в съдебния закон

1585
ВСС се обяви срещу проектопромените в съдебния закон
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) се обяви срещу проекта за промени в Закона за съдебната власт, изготвени от правосъдното министерство и от Съвета за съдебна реформа.

ВСС реши да "не съгласува" проекта. На практика това означава, че просто не го подкрепя, тъй като съвета няма законодателна инициатива и не участва по никакъв начин в законодателния процес. С 10 гласа "за" и 8 "против" бе прието предложението на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, които имаше остри критики към законопроекта. От заседанието са отсъствали главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, пише Сега.

ВСС гласува държавни пари за реклама на комисия, която вече се рекламира с европари

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще пръсне 7100 лв. за заснемането на видеоклип, който ще рекламира дейността на комисията по предложенията ...

Решението на Висшия съдебен съвет да не съгласува промените в Закона за съдебната власт е абсурдно, коментира правосъдният министър Екатерина Захариева, която е в Люксембург на заседание на Съвета на министрите на правосъдието, съобщиха от пресцентъра министерството.

„Единствените забележки на представителите на ВСС по време на обсъждането в Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за съдебна реформа бяха по главата за Инспектората към ВСС. Голяма част от критиките днес бяха по текстове, вече подкрепени от ВСС. Нещо повече, част от текстовете, които бяха критикувани днес, бяха предложени именно от ВСС – например за атестирането на членовете на ВСС и част от текстовете за кариерното израстване, което прави отрицателното им становище още по-нелепо. Министерството на правосъдието пази стенограмите от заседанията на Съвета, както и писмените становища на ВСС и останалите институции и организации“, допълни министър Захариева.

„Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт е плод на денонощния труд на много експерти и колеги от различни институции. Той е в процедура по съгласуване и ще бъде предложен за одобрение от Министерския съвет, след което ще бъде внесен в парламента“, каза още правосъдният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com