Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възстановените Централни хали получиха отличието „Туристически обект на 2024“

08 юли 2024, 20:36 часа • 2376 прочитания

Централните хали в София бяха отличени с престижната награда „Туристически обект - 2024“ от инициативата „Български туристически награди“, реализирана за 6-ти пореден път в партньорство с Министерството на туризма у нас. Това е поредното признание за усилията, които собственикът на сградата - Kaufland България полага за възстановяването на оригиналния ѝ вид и предназначение – не само като покрит пазар, но и като средище на история, култура и изкуства.

Най-голямата търговска верига в България завърши мащабните ремонтни дейности в края на месец май тази година. Общата стойност на инвестицията надвиши 50 млн. лв, като проектът е изцяло съобразен с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата. Извършени бяха дейности за възстановяване на пълния обем на сградата, по оригиналния ѝ проект от 1906 г.; реставрация на характерната метална конструкция, отлята в леярните на Густав Айфел в началото на 20. век; реставрация и почистване на фасадите; ремонт на кулния часовник и възстановяване на неговия звън на всеки час; изработка на фонтан от зелен мрамор по скиците на арх. Торбов; социализация на архелогическото наследство на ниво „сутерен“ в сградата и изграждане на изцяло нова експозиционна зона за история, култура и изкуства, която носи името „Сцена Централни Хали“ и предоставя на софиянци и гостите на Столицата възможност за посещение на ежемесечен календар с богата събитийна програма (www.sofia-hali.bg).

На церемонията през 2024 година домакин на събитието „Български туристически награди“ беше миналогодишният носител на приза за вътрешна туристическа дестинация - Община Царево. 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес