WWF: Министърът оставя бъдещето на Пирин в ръцете на концесионера на Банско

2168
WWF: Министърът оставя бъдещето на Пирин в ръцете на концесионера на Банско

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на практика е оставило бъдещето на Национален парк Пирин в ръцете на концесионера на ски зона Банско „Юлен“, защото не е обжалвало пред по-горна инстанция решение на Върховния административен съд от август.

За какво става дума?

По време на управлението на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова в началото на 2017 г. бяха предприети стъпки подготвеният нов план за управление на Национален парк Пирин да бъде одобрен максимално бързо. Този план обаче е дълбоко порочен. Той предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от националния парк спрямо сега, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка. Финансиран е с европейски средства.

WWF сезира Цацаров заради МОСВ, природозащитници се оплакват от натиск за Калиакра

Вече обявена обществена поръчка на стойност 600 000 лева с ДДС, с която трябва да бъде намерен кой да проучи територията за нова защите...

Служебният екоминистър издаде заповед, че проектопланът не трябва да се подлага на задължителната екологична оценка. Природозащитни организации и граждани светкавично обжалваха решението на екоминистъра да няма екооценка. След няколкодневно обществено недоволство екоминистърът издаде второ решение – че планът трябва да се подложи на задължителната екологична оценка.

Авторите на проектоплана и концесионерът на ски зона Банско пък обжалваха решението на екоминистъра да има екооценка. Върховният административен съд (ВАС) реши да разгледа първо дали е правилно решението планът да има екооценка.

Тричленен състав на ВАС е решил през август 2017 г., че решението планът да има екооценка не е издадено при спазване на всички условия на закона. Единият съдия е написал пространно особено мнение

Сегашният министър на околната среда и водите Нено Димов не е обжалвал пред по-горна инстанция това първо решение на ВАС и то е влязло в сила.

Така екоминистерството не е застанало на страната на законността и опазване на природата, а е легитимирало по-нататъшното унищожаване на Пирин. Важно е да се отбележи, че нито МОСВ, нито съдът се счели за необходимо да привлекат всички заинтересовани лица, както изисква закона.

От WWF: Пораженията от пожара в Кресненското дефиле са екологична катастрофа

"Пораженията от пожара в Кресненското дефиле са екологична катастрофа", това каза  Нели Дончева, ръководител програма “Гори&...

Какво предстои?

Върховният административен съд тепърва ще трябва да разглежда жалбата на организации от коалицията „За да остане природа в България“ и граждани срещу решението на предишния екоминистър Ирина Костова, че не е необходимо новият проектоплан за управление на Национален парк Пирин да се подлага на задължителната екологична оценка.

Но екоминистърът Нено Димов може още сега, веднага, да издаде нова заповед, с която да се изиска проектопланът за управление на Национален парк Пирин да бъде подложен на екологична оценка. И няма нужда да чака каквито и да било решения на ВАС заради обжалвания на хаотичните заповеди на служебния екоминистър подведен от служители в МОСВ.

Коалицията „За да остане природа в България“ смята, че ръководни служители на самото министерство на околната среда и водите и подопечната му дирекция на Национален парк Пирин трябва да поемат отговорността за некачествено разработения проектоплан за управление и за хаотичната процедура по неговото утвърждаване, въпреки явните му противоречия с българското и европейското законодателство и изискванията на ЮНЕСКО за управлението на Световното природно наследство.

През последните девет месеца над 100 хиляди души от цял свят се подписаха срещу плановете за застрояване и изсичане на горите на Пирин, част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО и европейската екологична мрежа Натура 2000. С директен имейл всички тези хора призовават примиера Бойко Борисов да разпореди връщането на проектоплана за доработка, докато не бъдат премахнати всички точки, които ще съсипят планината и поминъка на местните хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com