За година: 2 500 ограничителни заповеди за тормоз на жени и 349 – на мъже

3412
За година: 2 500 ограничителни заповеди за тормоз на жени и 349 – на мъже
Снимка: iStcok/Guliver

Промените в Закона за защита от домашното насилие да се приемат от този парламент, настоя омбудсманът Диана Ковачева. Във вторник тя организира онлайн дискусия по проекта, написан от правосъдното министерство, в която се включиха министърът на правосъдието Десислава Ахладова, депутати, адвокати, съдии, експерти и неправителствени организации, предаде 24 часа. Те подкрепиха проекта и настояха той да се приеме от това Народно събрание, защото, ако остане за следващото, “всичко ще започне отначало”.

Диана Ковачева припомни, че липсва официална статистика за жертвите на домашното насилие. В момента само МВР поддържало база данни. Тя съобщи, че през 2020 г. съдилищата са издали 3 057 ограничителни заповеди. От тях 349 за насилие над мъже, 898 над деца и 2500 над жени. 823 са децата, за които е подадено сигнал за домашно насилие през 2020 г. Ковачева добави, че домашното насилие може да засегне всеки независимо от неговия пол, възраст или социално положение. Проблемът бил наболял, което налагало и промени в закона.

Омбудсманът иска увеличаване на кризисните центрове за жертви на домашно насилие

Омбудсманът Диана Ковачева настоя за увеличаване на кризисните центрове, в които се настаняват жертви на домашно насилие и за отпадане ...

Проектът, изготвен от правосъдното министерство, предвижда денонощна телефонна линия за всеки, който се чувства застрашен от домашно насилие, разкриване на кризисни центрове и защитени жилища, дефинира понятията “психическо” и “икономическо” насилие. “Двете понятия трябва да се прецизират”, обяви зам.-шефът на правната комисия и депутат от “Обединени патриоти” Християн Митев. Той поясни, че сега били неясни. В психическия тормоз влизало вербалното насилие и порицанието. Така всеки спор можел да се представи като насилие. Митев имал “подобни притеснения” и по отношение на икономическото насилие.

“Може да се използва от всеки непълнолетен, който не е доволен от джобните си пари”, обясни депутатът. Шефката на правната комисия в парламента Анна Александрова увери, че някои текстове ще се прецизират. “Сигналите за домашно насилие се увеличават, но броят на ограничителните заповеди намалява, което показва, че жертвите не продължават да търсят правата си, а разчитат изцяло на полицията”, коментира Пенка Стоянова от МВР. Тя съобщи, че през миналата година сигналите за насилие у дома са се увеличили с 1185 г. в сравнение с 2019 г. По данни на МВР само по време на изолацията миналата година 9 жени са били убити при домашно насилие. Едно от всеки три деца, или 30% от всички, съобщават, че са били подложени на домашно насилие. Това показало все още непубликувано проучване на “Уницеф”, съобщи Любомир Крилчев от “Уницеф - България”. Той не даде повече подробности.

“70-80% от случаите остават несъобщени”, добави Диана Видева от асоциация “Деметра”. Тя припомни, че от 2019 г. в “Пирогов” има кабинет за жертвите на домашен тормоз. Основно помощ търсели жени, деца и възрастни хора. Имало и двама мъже, подложени на физическо насилие. Останалите мъже били жертви на психически тормоз. Риалити звездата Андрей Едрев, който отблизо две години е в обтегнати отношения с бившата си съпруга заради двете им деца, се изказа “в ролята на жертва”. Той станал такъв в резултат на заповед за защита. Законът от 2010 г. е генерирал повече насилие, отколкото защита, смята той. И според Галин Тодоров от Асоциацията за детско развитие “Чл. 24” (организация предимно на бащи - б. р.) сега действащият закон създал нови жертви. Никой не проверявал дали написаното в молбата за незабавна защита е вярно. В резултат на тези заповеди се стигало до “родителско отчуждение”. Адвокат Пламен Борисов предложи причиняването на родителско отчуждение също да се включи в домашното насилие.

За проблемите при заповедите за незабавна защита говори и съдия Галя Вълкова от Софийския районен съд. В момента тя превораздава в Софийския градски съд. “Получаваме молба с едни твърдения. В самия ден не можем да направим справка за висящи досъдебни производства, притежаване на оръжие”, обясни  съдийката. 12 били районните съдии в София, които работят по делата за домашно насилие, а градските - 6, тоест общо 18.

Омбудсманът инициира онлайн обсъждане на Законопроекта за защита от домашното насилие

Омбудсманът Диана Ковачева организира онлайн обсъждане на Законопроекта за защита от домашното насилие. Идеята на дискусията е да се чу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com