За успешна година хвърлете монета в Езерото на късмета в Ягодинската пещера

3934
За успешна година хвърлете монета в Езерото на късмета в Ягодинската пещера
Снимка: Yettel

Да посрещнеш Нова година в пещера? Звучи странно, но това е дългогодишна практика за туристическо дружество „Родопея“, което стопанисва Ягодинската пещера - едно от природните ни чудеса, включено в Националното движение „Опознай България - 100 Национални туристически обекта“ на Български туристически съюз (БТС). В пещерата има дори Новогодишна зала с украсена коледна елха.

Дори по време на коледните и новогодишните празници всекидневно на разположение на туристите ще има екскурзоводи, които ще показват красивата пещера на туристите, избрали Родопите за празниците. В първия ден на Новата година, 1 януари, пещерата също работи, но от 12 часа на обяд. Всички туристи ще бъдат посрещнати с шампанско, бонбони и сладкиши.

Ако все още не сме запалили любопитството ви, ще ви кажем също, че от световно известните 28 вида пещерни образувания в Ягодинската пещера могат да се видят 22. Едно от тях е и Езерото на късмета, в което традиционно се хвърлят монети, за да може късметът винаги да е с вас.

Пещерата е част от неповторимия карстов комплекс Буйновското ждрело и е само на 3 км от село Ягодина в Родопите. Дъхът на всеки посетител спира при вида на уникалните и причудливи образувания във формата на Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца и дори Пижо и Пенда. Формирани в продължение на милиони години, днес скалните фигури радват малки и големи. Обстановката е наистина приказна и зимна, защото независимо от сезона в пещерата винаги е 6ºС. Още от прага ѝ се разкрива дълга 1250 м пътека, която се извива между ефектно осветеното ѝ подземно царство. С всяка крачка се навлиза в света на невероятни скални образувания: пещерни перли, „леопардови кожи”, царевичните сталактити и синтрови езера.

Ягодинската пещера е отворена целогодишно и работи всеки ден от седмицата. Интересен факт е, че там често се организират и бракосъчетания. За да се потопите в магичния ѝ свят, можете да изгледате посветеното на нея специално видео, което се намира в мобилното приложение на Yettel. Видеото е част от проекта на телекома и БТС за дигитализация на 100-те обекта. Той включва профили на всички 176 забележителности, част от Движението, с кратка информация за всяка. За най-популярните  от тях има любопитни видео и аудиоистории, като колекцията тепърва ще расте. Приложението на Yettel, което е отворено за абсолютно всеки, дава възможност и за събиране на печати, напълно равностойни на тези, които се колекционират в добре познатите книжки на Движението. И също като при тях, и тук за натрупването на определн брой дигитални печати потребителите получават значки –  при 25 – бронзова, при 50 – сребърна, а при 100 – златна. Приложението на Yettel можете да свалите от App Store или Google Play.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com