Законодателни промени срещу правомощията на банки и ЧСИ искат адвокати

6585
Законодателни промени срещу правомощията на банки и ЧСИ искат адвокати
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За незабавна промяна на заповедното производство и Гражданския процесуален кодекс (ГПК) се обявиха известният дисидент Николай Колев-Босия и адвокати. На пресконференция в БТА те определиха частните съдебни изпълнители за изцяло противоконституционни, а проектът за изменение в ГПК за камуфлажен, който не цели да промени съществено беззаконието, а има за цел да го прикрие лицемерно и да продължи ограбването на хората.

"Т.нар. бухалки вече ги няма – те просто се легализираха", коментира Николай Колев - Босия и изтъкна, че и към банките има цели отдели за събиране на вземанията. "Когато една власт сама признава, че не може да използва целия си властнически ресурс, а предоставя на частни лица да ѝ събират вземанията, въобще не можем да говорим за държава", убеден е той и добави, че вижда не държава, а план за унищожаване на българската държава. "В нито една европейска държава няма частни съдебни изпълнители, които да имат пряка дейност. Това го вършат държавните, а частните са само техни изпълнители", подчерта Босия. Според него заповедното производство трябва да бъде премахнато.

След комисия: Свръхправомощия на банките остават, но с повече опции за защита от гражданите

Депутатите направиха малко по-трудно за банките да искат от съда заповед за изпълнение срещу своите длъжници, предаде в. Сега.  Д...

"Чрез заповедното производство се ограбва българския народ", алармира адв. Владислав Янев. "Големите надежди на българския народ, че властта ще вземе мерки да промени противоконституционното и несъответстващо на правото на ЕС българско заповедно производство, с което се узакони ограбването на българския народ, не станаха ефективни и на практика ограбването продължава", заяви той. По думите му, "прогласеното от българската Конституция, че България е правова демократична и дори социална държава се оказва куха лицемерна фраза, тъй като чрез действащи закони се ограбва българския народ".

В България би трябвало да се прилага и правото на ЕС, тъй като България е член на ЕС и правото на ЕС би трябвало да се прилага с приоритет, но това не се спазва, отбеляза той и посочи, че българските съдилища в своите решения въобще не съобразяват правото на ЕС, задължителните решения на съда на ЕС и на Съда за защита на правата на човека в Страсбург. "Въпреки многократните ни жалби до ЕС, въпреки становището на ЕК, че българското заповедно производство не съответства на правото на ЕС и въпреки изискването то да бъде променено и със сега действащите разпоредби на заповедното производство, които бяха променени, се продължава същото, макар и малко по-завоалирано", добави адвокатът.

Той съобщи още, че със заповедното производство се стига до парадокс - да е узаконено съдът да не установява фактите. "Как може да се постанови правилен съдебен акт, след като съдът законно е освободен от задължението да установи фактите и как може да се стигне до истината и до справедливост, без да се установят фактите", изрази недоумение той. "Така се узаконява беззаконието и съдебния произвол", подчерта адвокатът.

"Тази ситуация доведе до икономически проблем, който е и социален – лишаване от доходи и имущество на голяма част от българския народ и то чрез актове на съда", посочи Янев. "Досега ограбването на българския народ бе извършвано по престъпен начин по какви ли не прийоми, докато сега ограбването на българския народ се извършва законно чрез закон и актове на съда", коментира той и определи прилагането на заповедното производство като "срам за историята на България".

Адвокат Данчо Стоянов изтъкна, че чрез частните съдебни изпълнители е налице подбуждане към насилие и посочи примери за пенсионери с доходи под линията на бедност със запорирани от ЧСИ пенсии и заключи: "Тихата война е налице".

Омбудсманът инициира промени срещу свръхправомощията на банките

Единственото жилище да не може да бъде продадено от съдебен изпълнител дори когато е ипотекирано до приключване на делото на длъжника п...

Според присъствалите на пресконференцията адвокати, "лобито на банките успя да победи в поредния рунд в борбата за защита на потребителите, а парламентът е превзет от лобито на банките". В сегашните промени в ГПК по никакъв начин не се защитават правата на потребителите, категорични са те.

"Лобизмът е силен с мръсните пари и днес пише законите – частните съдебни изпълнители ги пишат в техен интерес, банките ги пишат в техен интерес, електроразпределителните дружества - в техен интерес", коментира Росен Миленов (кой е той припомнете си ТУК) и апелира гражданите да се обединят и противопоставят. "Банките тази година ще бъдат с печалба от 1.6 милиарда и пак увеличават таксите. Те и електроразпределителните дружества, ВиК и другите естествени монополи ежедневно щавят българския народ. Вземат се на хората не само парите, а и целия живот", добави Миленов. Единственото решение, според него, е да се даде реална възможност на хората да участват в управлението.

Да се създаде Държавна агенция по вземания и тя да събира всички вземания, предлага адв. Данчо Стоянов. "Така всичко ще постъпва по правила, по законен ред и всички средства ще отиват в бюджета, а няма да се пълнят отделни сметки", поясни той.

Адвокатите обявиха, че сдружението "Солидарност" на пострадалите от частни съдебни изпълнители българи, живеещи в различни европейски държави и неправителствени организации ще проведат серия протести и шествия в Брюксел против произвола на банките и частните съдебни изпълнители. "В петък и събота очакваме да дойдат много прогонени българи, живеещи вече в Белгия, Англия, Италия, Франция и други европейски страни, ще участва и организацията на европейски адвокати, базирана в Брюксел", съобщи адв. Данчо Стоянов. Той добави, че е получил уверения за подкрепа в лично качество и от българските евродепутати Радан Кънев ("Демократична България" и Петър Витанов (БСП).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com