Започва масова подмяна на топломерите

11709
Започва масова подмяна на топломерите

Масова подмяна на топломери предстои тази есен за голяма част от домакинствата у нас. Над милион и половина уреда трябва да бъдат сменени през следващите два месеца, защото тогава изтича 10-годишният им срок на ползване, предаде КРОСС.

В блока, в който Юли Кантарджиев е домоуправител, топломерите трябва да се подменят максимум до една година. През това време ще изтече 10-годишният срок на живот на батериите на уредите в сградата, съобщава нова тв. За повечето уреди този срок изтича тази есен и над милион и половина от тях трябва да бъдат сменени. Монтажът на новите разпределите изисква минути. Най-бързо това става, ако цялата етажна собственост едновременно реши да подмени уредите. Как обаче да разберем, че животът на топломерите в дома ни изтича?

От Асоциация на топлинните счетоводители обясниха, че това са устройства, които имат маркировка „слаба батерия" - това е един от начините. Другият начин е като знаем кога са монтирани, да отброим 10 години и да действаме.

Голяма част от домакинствата разчитат на това, че батериите могат да имат до година-две допълнителен живот и изчакват до последно. Така обаче рискуват в средата на отоплителния сезон да бъдат изненадани неприятно със сметките за парно. Съседите вече умуват и дали да сменят фирмата, която отчита колко топлоенергия са изразходвали.

Освен смяна на топломерите тази есен домакинствата ще могат да сменят и топлинния си счетоводител. За това обаче е нужно съгласието на две трети от собствениците. Ако това се случи, подмяната на топломерите трябва да стане след избора на новата фирма. Домакинствата трябва да приготвят от 26 до 33 лева за всеки нов уред в дома им. По-евтино може да им излезе, ако сменят само батериите. За тях трябва да платят 8 лева плюс разходите за монтаж, настройка и пломбиране.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com