Генерал Шивиков е предаден на съд от Софийската военноокръжна прокуратура

5830
Генерал Шивиков е предаден на съд от Софийската военноокръжна прокуратура

Военноокръжна прокуратура – София внесе във Военен съд – Пловдив обвинителен акт срещу бригаден генерал Димитър Шивиков за злоупотреба със служебно положение, при условията на продължавано престъпление – престъпление по чл. 387, ал. 3, вр. ал.2, вр.ал.1 вр. чл. 26, ал. 1 НК, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Той е обвинен в това, че в качеството си на длъжностно лице - командир на военно формирование – „61-ва Стрямска механизирана бригада- Карлово, в периода от неустановена дата преди 29.04.2014 г. до 05.08.2015 г., в гр. Карлово и гр. София, при условията на продължавано престъпление – (13 отделни деяния), злоупотребил с властта си и със служебното си положение, не е изпълнил служебните си задължения и е превишил властта си.

МС поиска от президента да освободи ген. Шивиков

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за освобождаване на бригаден генерал Димитър Шивиков от длъж...

Деянието е извършвано системно от началник към подчинени, като бригаден генерал Шивиков е действал с цел да набави за себе си и за другиго (Анелия Георгиева Гергова – Шивикова; Община Карлово; Община Клисура; Община Калофер и Сдружение „Ловно-рибарско дружество” – гр. Карлово) имотна облага, на обща стойност 65 595,37 лева и да причини другиму вреда. От деянието са настъпили тежки последици:

- имуществени последици на обща стойност 43 729,95 лева за Командването на Сухопътните войски;

Независими и обективни новини - Actualno.com ги представя и във Viber!

Последвайте ни тук!

- неимуществени последици като: Допуснати отклонения в ежедневния ритъм на дейността на бригадата; намаляване на бойната й готовност; нарушаване на разпределението на служебното време на военнослужещите от състава й; неспазване на изискването за осигуряване на сигурна и непрекъсната свръзка в подчинените му структури; неподдържането на войсковия ред в бригадата; незачитане на честта и достойнството на подчинените му; неспазването на моралните и етични норми на поведение; злепоставяне на целия команден състав на Българската армия с оповестяването на случая във всички средства за масово осведомяване и неефективно управление на предоставените му ресурси.

Димитър Шивиков е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1 000 лв.

Предстои Военен съд – Пловдив да насрочи разглеждането на делото.

Нови обвинения за злоупотреби на ген. Шивиков

В хода на разследването на Военноокръжна прокуратура - София срещу бригаден генерал Димитър Шивиков за неправомерното ползване на труда...

Ето и деянията, за които на Шивиков са повдигнати обвинения:

1.На неустановена дата преди 29.04.2014г. в гр. Карлово разпоредил устно на свой подчинен да осигури участие на 6 цивилни служители и 1 военнослужещ да участват в логистичното осигуряване на мероприятие на Община Клисура – Посрещане на официалните гости на град Клисура на 29 и 30. април 2014г.

2. На 17 и 18 май 2014г. в Община Карлово било организирано тържество от местно значение „Ежегоден мотокрос“ на мотописта в село Васил Левски. Един ден преди тържеството, ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури техника - военни автомобили и електроагрегат, които да се използват за тържеството. Устно е разпоредил 9 военнослужещи да участват в мотокроса като група за охрана на използваното войсково имущество и група за извозване на материалните средства.

3.През лятото на 2014г. след устна молба на представител на Сдружение „Ловно – рибарско дружество“ - Карлово, ген. Шивиков разпоредил на свои подчинени - 11 военнослужещи и трима цивилни служители на „ 61- ва Стрямска механизирана бригада“- Карлово да извършат с необходимата техника строително – ремонтни дейности в Ловен парк - гр. Карлово. С личния труд на военнослужещите и техниката на бригадата били изградени подпорна стена, бетонови стъпала, чешма, бетонова пътека към нея. Монтирани били седалки на футболното игрище и била изградена предпазна ограда към него в Ловен парк- град Карлово.

4. На 26 септември 2014г. Сдружение „Ловно рибарско дружество Карлово“ провело тържеството –„Откриване на ловен сезон за едър дивеч 2014-2015г.“ Преди тържеството, ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен офицер да осигури техника и личен състав за провеждане му. Разпоредил в мероприятието да участват 24 военнослужещи и цивилни служители на бригадата. Били са предоставени военни автомобил и палатки от поделението. Военнослужещите са осигурили материалното и кетъринговото обслужване на тържеството на ловците.

Генерал Шивиков влиза в битката за кметския пост на Карлово

Бившият командир на Стрямската механизирана бригада ген. Димитър Шивиков влиза в битката за кметския пост на Карлово като независим к...

5. На 10 – 12 октомври 2014г. в гр. Калофер е било проведено тържество - „Девети национален събор „Да запазим Българското“. За логистичното осигуряване на това мероприятие, ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да организира и предостави техника и личен състав. В тържеството участвали 8 военнослужещи, предоставени били военни автомобили; агрегати; електро–осветителна мрежа; 6 палатки;, 30 дървени пейки; 54 столове и 39 маси .

6. На 06 декември 2014г. Община Карлово организирала празненство по случай Никулден. Преди провеждането на тържеството ген. Шивиков устно разпоредил на свой подчинен да осигури техника и личен състав за мероприятието. По негово разпореждане в тържеството взели участие 8 военнослужещи и военни автомобили.

7. На 16 декември 2014г. иззел правомощия на ръководител на служба за контрол по Закона за движение по пътищата и разпоредил устно на началника на отделение „Административно“ във военното формирование да отнеме за 7 дни свидетелството за управление на МПС на шофьора на бригадата – редник от същото формирование. За времето от 16.12.2014г. 23.12.2014г. шофьорът на бригадата е бил неправомерно лишен от възможността да изпълнява служебните си задължения.

8. На 06 и 07 февруари 2015г. Община Карлово организирала тържество „Ден на лозаря – Трифон Зарезан град Карлово“. За провеждането на това мероприятие, на 30.01.2015г. ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури - автомобили, палатки и 9 военнослужещи.

9. В периода 19.02.2015г. – 12.03.2015 г. неправомерното е ползвал труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище.

Няма виновни по случая "Шивиков"

Проверка на Инспектората на Министерство на отбраната установила, че предоставянето на информация по случая с повдигнатото обвинение ...

10. На 29 април 2015г. разпоредил устно на управителката на стола на военното формирование да осигури личен състав, които да участват в мероприятие, организирано от община Клисура . На 29 и 30 април 2015г. 5- ма цивилни служители на „61- ва Стрямска механизирана бригада“ посрещали в стола официалните гости на град Клисура.

11. На 09 и 10 май 2015г. в Община Карлово било организирано тържество от местно значение „Ежегоден мотокрос“ на мотописта в село Васил Левски. Един ден преди тържеството, ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури техника - военни автомобили и електроагрегат, които да се използват за тържеството. Устно е разпоредил 4 военнослужещи да участват в мотокроса като група за охрана на използваното войсково имущество и група за извозване на материалните средства.

12. За периода от месец март 2014г. до 13.06.2015г. ген. Шивиков иззел правомощията на Командира на Сухопътните войски и без договор и безвъзмездно предоставил бетонов басейн на лице – специалист по лова в Сдружение „Ловно- рибарско дружество“- Карлово за отглеждане на пъстърва. 28 307 лева наем не е заплатен от ловно – рибарското дружество на Сухопътни войски. Бетоновият басейн се намира на територията на полигон - танкодрум.

13. В периода 14 декември 2014г.- 05.08.2015г. е предоставил на кмета на Община Карлово за безвъзмездно ползване на помещения в учебния център на „61 – ва Стрямска механизирана бригада“, от което са настъпили вреди за командването на Сухопътните войски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София