Над 475 млн. лв. за зимно поддържане, тройно завишение за София и Смолян

1579
Над 475 млн. лв. за зимно поддържане, тройно завишение за София и Смолян
Снимка: Анита Чолакова

Поръчки на обща стойност 475 500 000 лева пусна Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за пътно поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи) в шестте района за планиране на България.

Пътищата в 27-те области са разделени на обособени позиции и са със срок на изпълнение пет години.

Предишното възлагане на зимното и превантивното поддържане – от 2014 година, бе за четири години и през 2018-та сключените тогава договори изтичат.

Справка в процедурите отпреди 4 г. и сега сочи, че средно над два пъти са завишени сумите за териториите на съответните областни пътни управления. Това значи, че не е взето предвид само удължаването на сроковете с по една година, а са заложени наистина повече средства за пътно поддържане.

В областите Смолян и София обаче средствата са завишени над три пъти.

За сравнение при предишното възлагане за област Смолян (общо 539 км) бяха предвидени 6 млн. лв., сега сумата е 18 100 000 лева.

За територията на област София, където има за обслужване 1349 км пътна мрежа, през 2014 г. са били заложени 14 млн. лева, а сега предвидените за целта средства възлизат на 47,9 млн. лв.

АПИ успокои, че има достатъчно материали за зимно почистване на пътищата

Областните пътни управления са осигурили между 60 и 80% от необходимите количества инертни материали за поддържане на републиканската п...

Потърсен за коментар областният управител на Смолян Недялко Славов заяви, че преди да стартира процедурата той е отправил до АПИ няколко предложения за подобряване на условията в новата обществена поръчка. Едно от тях е на ключовите участъци в областта да се повиши нивото на зимното поддържане и да се мине на обработка с химикали, не с пясък.

„Тази три пъти завишена стойност на поръчката ми дава надежда, че това, което ние се опитваме да направим, е възприето от Агенция "Пътна инфраструктура". Предполагам, че се дължи и на въвеждането на ТОЛ-таксата, от където се предвиждат големи отчисления за летни ремонти, което мен специално ме интересува, освен подобряването на услугата "зимно поддържане", каза Славов.

Предполага се, че с част от общата сума за областта ще се плати укрепване на свлачището по главния път между Смолян и Мадан. Другата част от средствата за него вероятно ще се осигурят по линия на аварийно възстановяване.

Аварийното възстановяване, което ще е на стойност около 2,5 млн. лв., трябва да се изпълни до началото на зимата и ще позволи пускане на главния път. Алпинисти вече са оглеждали мястото, необходими са им около 100 дни, за да го укрепят.

Трайното възстановяване на терена ще стане след възлагане на обществена поръчка.

Пътищата ни били готови за зимата, въпреки че наличните материали в страната не достигат

Имаме абсолютна готовност за зимния сезон. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по повод съ...

На другия полюс – с най-ниско завишение са областите в Североизточния район - Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Ръстът на предвидените за тях средства е с около 60%.

Предполага се, че освен въвеждането на ТОЛ-системата, която ще позволи на държавата да отдели повече пари за летни ремонти, сумите са увеличени и заради това, че цените за горива, труд и инертни материали са променени отпреди четири години, а те са основният разход.

С увеличението на сумите се очаква да се завишат и изискванията за организация на зимното поддържане, както и повече мероприятия в летните месеци – хоризонтална и вертикална маркировка, по-сериозно изкърпване на пътищата, косене на треви, орязване на храсти и т.н.

Вижте в таблицата как са разпределени средствата пътно поддържане през следващите пет години, сравнени с 2014 г.:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com