X
 
 

Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" в София - какво искат хората и какво предстои

6954 1
photo of Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" в София - какво искат хората и какво предстои
Как да изглежда София – това е въпрос, кой често бива поставян на различни срещи и дискусии, но не намира чак толкова широко медийно отразяване. А столицата се променя – например предстоят значими събития като ремонтът на ул. "Граф Игнатиев".

На няколко поредни срещи, проведени от сдружение "Гражданска Инициатива за Модерен Транспорт" по проект "Кръгли маси за подобряване на инфраструктурата на гр. София" по Програма Европа 2017, финансирана от Столична община, беше обсъдена темата именно за "Граф Игнатиев". Заедно с нея беше поставен въпросът и как изглежда "новият" бул. "Княз Александър Дондуков".

Преди началото на срещите беше проведена анкета, имаща за цел да проучи осведомеността на обществото по зададените теми. По темата за бул. "Дондуков" резултатите показват, че едва 50% от обществото знаят каква ще е финалната визия на булеварда месец след започването на ремонта, като почти 75% не я одобряват. 53% смятат, че изборът за настилка е трябвало да бъде комбинация от асфалт и паваж, 18% одобряват текущия вариант – изцяло от паваж, а останалите смятат, че е трябвало да бъде единствено от асфалт. По въпроса дали трябва да има изградена велоалея е постигнато мнозинство от 94% в подкрепа на идеята.

Подобна анкета бе проведена и по другата тема. Близо 80% от хората, знаят, че предстои реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите ѝ площади. 90% от хората са обединени около идеята, че ул. "Цар Шишман" трябва да се превърне в споделено пространство, а малко над 80% мислят, че ул. "Солунска" трябва да се преустрои по същия начин. 93% от анкетираните смятат, че пешеходната зона трябва да се увеличи и трябва да бъдат изградени нови площадни пространства. За разлика от досегашните въпроси, не можа да се установи ясно мнението на анкетираните дали пазарът за книги трябва да бъде трансформиран във временен пазар, функциониращ само петък, събота и неделя, тъй като хората бяха раздвоени. 46% одобряват идеята, докато 54% са против. 70 на сто смятат, че трябва да се изгради велоалея.

Реконструкцията на ул. "Граф Игнатиев" се планира да започне в началото на юли 2018 г. и ще включва:

1. Подновяване на ВиК инфраструктурата

2. Подновяване на елементите на градското обзавеждане

3. Подновяване на настилката

Ул. "Граф Игнатиев" в София също става пешеходна

"Граф Игнатиев“ ще стане втората пешеходна зона в София след бул. „Витоша“. От Съдебната палата до пл. „Журнали...

4. Подновяване на осветителните тела

5. Освежаване на "зелената система"

6. Преустройване на трамвайните трасета

7. Доразвиване на характерната за улицата последователност от площадни пространства и улични отсечки в преобладаващо пешеходна зона;

Близо 20% по-скъпо от асфалта излизат паветата по бул. "Дондуков" в София

Паветата по столичния булевард „Дондуков“ излизат между 10 и 20% по-скъпо от полагането на асфалт. Цялостната реконструкция...

8. Преструктуриране на пазарите за книги и за плодове и зеленчуци.

Предвижда се първият етап на ремонта да бъде от ул. "Алабин" до пл. "Славейков". Следващият етап ще обхваща площад "Славейков". Трети и четвърти етап са съответно участъците между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски", както и между бул. "Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". За всеки етап се предвижда времетраене от 30 дни.

Трамвайният транспорт ще бъде запазен в сегашния си вид. Трасето ще се състои от 4 релси, не от 2, както беше предложено в началото. Причината е, че от там минават ключови за столицата линии, които няма как да се осъществи удачно двупосочно движение по 2 релси само. За да се реализира, трябва трамваите да се изчакват, което ще доведе до забавяния и намаляване в честотата на линиите.

На пл. "Славейков" ще бъде обновен и отворен фонтанът, а книжният пазар ще бъде подреден и редуциран като площ. Той ще бъде съставен от лесно подвижни модулни секции. Преустановява се и съществуването на зеленчуковия пазар по протежение на градината „Св. Седмочисленици“ в сегашния му вид. Той също ще бъде редуциран като все още не е ясно дали ще функционира всеки ден или само в определени дни от седмицата.

Булевард "Прага" в София вече е отворен

От днес, 3 септември, е възстановено напълно движението по бул. "Прага" в София. Линиите на градския транспорт в района също се движат ...

Градинката пред храма "Св. Седмочисленици" ще бъде обновена, а детската площадка ще бъде реновирана. Предвижда се и обновяване на "зелената системата", тъй като в момента според проучване около 60% от дърветата са във физическа смърт или в процес на умиране.

Автомобилното движение и паркирането между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Васил Левски" ще бъдат забранени, тъй като там ще бъде изградена пешеходна зона. Също така местата за паркиране по ул. Цар Шишман ще бъдат редуцирани значително. Като алтернатива ще може да се използва новоизграденият подземен паркинг на стадион Васил Левски, а зелената зона ще бъде разширена. Предвижда се изграждането на велоалея по ул. "Граф Игнатиев", която да свързва Попа с Борисовата градина.

Ще бъде модернизирана и системата за отпадъци. Предвижда се въвеждането на подземни контейнери. Те ще бъдат разположени предимно до кръстовищата, за да могат да се извозват лесно отпадъците.

Сред присъстващите на срещата за бул. "Граф Игнатиев" бяха Евгени Крусев, зам. кмет по направление "Транспорт и транспортни комуникации" към Столична община, арх. Иво Пантелеев, автор на проекта за реконструкцията, Иван Лерински, експерт подвижен състав към Столична община.

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • АнонименВуцидей 1 АнонименВуцидей преди 10 месеца Профил на трол?
    Добре е и да се преименува улицата, че е срамно да носи името на тоя българомразец и съучастник в убийството на Левски! Все едно да имаме улица на Василий българоубиец с името!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 17 август

Овен Сутринта няма да ви завари в добро настроение, но към средата на деня нещата ще се променят. Личен проблем ще получи разрешение о...