Столичната РЗИ изнемогва, търси доброволци

2705
Столичната РЗИ изнемогва, търси доброволци
Снимка: iStock

Служителите на РЗИ - София изнемогват и имат нужда от доброволци, които да помагат в епидемиологичните проучвания. Това каза пред Нова телевизия д-р Инна Балабанова, която е директор на дирекция "Обществено здраве" в СРЗИ. Тя сподели, че ситуацията в София е доста тежка. Постоянно служителите излизали в болничен. Когато един оздравява, се разболява друг, посочва Балабанова.

По думите ѝ целият ресурс на СРЗИ е мобилизиран в борбата с COVID-19. "Категорично силите не ни стигат. Търсим доброволци, които да ни помагат в епидемиологичните проучвания. Те ще трябва да се обаждат на хората и да изясняват кога човек е получил положителна проба, има ли контактни и кои са те, за тях има 10 дни карантина", допълни тя.

РЗИ и полицията тръгват на проверки в заведения за зелен сертификат

Екипи на РЗИ и полицията тръгват на проверки в заведения за зелен сертификат, след като от полунощ влезе в сила изискването за притежав...

Инна Балабанова сподели, че около 30 души са откликнали на призива за помощ. Тя сподели, че нейните служители, които са общо 25 души, работят непрестанно, дори и през уикенда. Те правят епидемиологични проучвания, карантинират, дават дежурства и ходят на проверки.

Тя се надява от другата седмица ситуацията да се подобри, но това са само прогнози. "Всеки ден моите екипи обикалят с полиция в големи молове, вериги, заведения. В петък бяхме на нощна проверка по дискотеките", уточни Балабанова.

Сподели и за куриозен случай от проверките. Докато проверяващите сканирали сертификата на служител в заведение, негова колежка му изпратила SMS, в който посочва, че се е скрила в склад и моли да й съобщи кога проверката е приключила.

По думите ѝ са заварили много добра организация. "Ние проверяваме сертификатите и с валидатор, не само сертификата на хартия. Ако през първите дни налагахме актове, то сега всички са изрядни", допълни Балабанова.

Търсят доброволци за РЗИ - София

Здравните власти у нас са на предела на силите си. В пика на заразата от Регионалната здравна инспекция търсят доброволци. Зорница Дими...

"В момента вървят обсъждания дали да се признава наличието на антитела. Според мен наистина трябва да бъде доказано, че този човек е безопасен за другите. Тази тема трябва да се консултира с научния капацитет, които да кажат дали да се признават антитела и за колко време", поясни Инна Балабанова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София