Петерханзел трябва само да стигне до финала на „Дакар”

6679

Днес стартира предпоследният етап от тазгодишната надпревара. Пилотите ще трябва да изминат общо 735 км между Копиачо и Ла Серена, като скоростната отсечка е 441 км. Именно в този етап ще се реши изходът от битката във всички класове, тъй като последният скоростен етап (утре) е дълъг само 128 км и там е малко вероятно нещо да се обърка. Естествено в „Дакар” няма нищо сигурно до последния метър, но все пак днес е решаващият за крайния изход етап.

При автомобилите, моторите и камионите (преди старта на 13-я състезателен ден) всичко изглежда решено. Сирил Деспре води убедително при мотоциклетистите, а гърба му пази съотборника Рубен Фариа. При камионите Kamaz мачка, а Николаев води. Изключително убедителна е и преднината на Стефан Петерханзел при автомобилите.

Дакар взе две жертви

Двама души загинаха при инцидент по време на петия етап от рали „Дакар”. Трагичният инцидент се е разиграл на 10-ина киломе...

Французинът уверено върви към поредната си титла, което явно вече му е писнало, защото вчера Петерханзел заяви, че му остава да спечели и с камион. Наистни, беше казано на шега, но не бих се учудил наистина да се пробва и с камион, за да се докаже сам на себе си. На всички останали той отдавна доказа качествата си в „Дакар”.

Преднината му преди днешния старт е над 50 минути пред втория Жиние де Вилиер. Вчера Де Вилиер завърши пред Петерханзел, но само с около минута и половина по-бързо, което няма абсолютно никакво значение за общото класиране. Де Вилиер заяви, че ще продължи да натиска до самия финал, което е и правилната стратегия. Надеждата му обаче е в ръцете и механиката на Петерханзел. Стефан нямаше абсолютно никакви проблеми до този момент, докато всички негови конкуренти имаха поне по един сериозен такъв.

Така или иначе в края на днешния ден почти на 100% ще знаем името на новите шампиони в „Дакар 2013”.

Вчерашният, 12-и, етап завърши с победа на Нани Рома (X-Raid MINI), който изпревари с 4 мин. Роби Гордън. Американецът беше бесен, тъй като водеше убедително, но неподходящо разположен междинен контролен пункт бе причина да затъне в пясъка и да изгуби поне 10 мин. Трети финишира Де Вилиер, след него бе Петерханзел, а пети остана Орландо Теранова.

Петерханзел води след контестация и объркващи решения

Ситуацията около генералното класиране в рали „Дакар 2013” се поусложни след контестация и две отричащи се съдийски решения...

Българското представяне

Вчера не беше добър ден за родните участници, тъй като Петър Ценков и Иван Маринов получиха повреда в своя Opal Antara и не завършиха 12-я етап.Така единствени Орлин Алексиев и Александър Стоянов продължават и днес в „Дакар”. Вчера те финишираха на 61-во място, на три часа след Нани Рома.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com