Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След терор над животни в Стара Загора: Ще има строги наказания, обяви секретарят на общината

10 юли 2024, 15:55 часа • 2381 прочитания

Община Стара Загора предостави на органите на реда видеозаписи, свързани с нашумелия в социалните мрежи случай на малтретиране на кучета.

Секретарят на общината Николай Диков нарече случилото се в обществения парк "грозно и арогантно деяние". "Благодаря на гражданите, които не са останали безучастни и са подали официални сигнали към институциите", каза той за безчовечното отношение към животни.

Още: В Стара Загора събарят 36 незаконни къщи, строени на общинска земя

Какво се е случило?

Чрез тел. 112 Община Стара Загора е уведомена за двама мъже във видимо нетрезво състояние, които хвърлят кучета в шадравана на „Жабките“. Сигналът е подаден след полунощ срещу 9 юли. Областна дирекция на МВР и Второ районно управление веднага са се отзовали на място със своите дежурни екипи.

"Деятелите на това малтретиране са установени на място, имат съставени актове. Институциите комуникираме постоянно помежду си по тази тема“, информира секретарят на общината.

Община Стара Загора разполага с видеонаблюдение и предоставя на органите на реда записи, свързани с опазването на обществения ред. „Осведомили сме за нарушенията, които виждаме чрез нашите камери и това, което сме събрали като информация и от публични отворени източници. Много хора ми писаха, помогнаха с още данни по този казус. Ние като местна власт, заедно с полиция и Областна дирекция по безопасност на храните, ще приложим всички мерки, за да бъдат наказани с цялата строгост всички установени нарушения“, увери Николай Диков, цитиран от пресцентъра на общината.

На място на двамата мъже, което са тероризирали кучета, са съставени актове за нарушения по общинските наредби – за употреба на алкохол на обществено място и за кучета без повод. Има нарушения по Закона за ветеринарномедицинска дейност и по Закона за защита на животните, както и съставомерни деяния, попадащи в обхвата и на Наказателния кодекс.

Още: Обявиха програма за саниране на многофамилни жилища в Стара Загора

Видеонаблюдение

„Видеонаблюдение има не само в парковете на града ни. В Стара Загора работим по проект за разширяване на видеонаблюдението, защото смятаме, че така ще подобрим обществения ред в общината, проучваме и внедряването на видеонаблюдение с аналитичен софтуер, който да разпознава определени деяния от така наречените „умни камери“ по концепцията за умен град“, оповести още Николай Диков.

Той отново апелира гражданите да подават сигнали и да не остават безучастни. „За незаконни сметища, изхвърляне на фасове и други отпадъци, управляване на индивидуални електронни превозни средства на забранени места - заедно граждани, общественост и институции да покажем непримиримост и да имаме по-уреден и добър град“, призова Диков. И обобщи, че няма малки и големи нарушения, трябва да сме чувствителни към всяка тема.

„Благодаря и на администраторите на групи в социалните мрежи, които активно спомогнаха случаят да стигне до широката общественост“, каза още секретарят на Община Стара Загора.

Още: Съдът освободи обвинения за побоя над кучето Мечо срещу глоба

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес