ВиК предлага водата в Стара Загора да поскъпне с 38%, смениха и управителя

5826
ВиК предлага водата в Стара Загора да поскъпне с 38%, смениха и управителя
Снимка: Thinkstock

Водата в Стара Загора предстои да поскъпне с 38% - от 3 лв. с ДДС общо за доставяне, отвеждане и пречистване, тя става 4,15 лв. Поскъпване е предвидено за целия предстоящ петгодишен референтен период, но тогава ще е по-плавно. Планира се увеличение с още 6,37% през 2013 г. (4,41 лв. за кубик с ДДС), с по 4,76% в годините 2024 и 2025-та (съответно 4,62 лв. и 4,84 лв.), и с 3,3% за 2026-та година, когато цената ще стигне 5 лева за кубик.

Предложението на „ВиК“ ЕООД в Стара Загора вчера е било разгледано в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предстои да се вземе решение по същество. Ако това стане до края на този месец, новите цени на водата влизат в сила с дата 1-ви юни.

(Това са предложените нови цени на водата в Старозагорско за петгодишния референтен период, без начислен ДДС)

Междувременно, два дни преди общественото обсъждане на новите цени и откритото заседание за обсъждане на доклада и проекта за решение по заявлението в КЕВР, е бил сменен управителят на водното дружество в Стара Загора.

Начело застава инж. Румен Райков. Той поема поста от дългогодишния шеф на ВиК-оператора инж. Румен Райков, който го управляваше от 2006 г. с прекъсване за една година по времето на кабинета на Пламен Орешарски.

В съобщението на "Български ВиК холдинг", под чиято шапка е „ВиК“ ЕООД в Стара Загора, не са посочени мотиви за смяната.

Инж. Росен Найденов ще управлява „ВиК“ ЕООД, гр. Стара Загора. Той застава начело на водното дружество до провеждането на конкурс за поста. „ВиК“ ЕООД – Стара Загора е част от структурата на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, чийто принципал е министърът на регионалното развитие и благоустройството, се сочи в съобщението на холдинга.

Росен Найденов е завършил Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“, има магистърска степен „Водоснабдяване и канализация“ от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – гр. София, както и магистърска степен „Бизнес администрация“ от УНСС – гр. София.

От 2010 до 2020 г. е работил в „Софийска вода“ АД, където последователно е заемал позициите на технически ръководител „Канализационни услуги“ (2010 – 2014 г.), главен инженер „Канализационни услуги“ (2014 – 2018 г.) и главен инженер „Външно водоснабдяване“ (2018 – 2020 г.). Има опит в частния сектор, където е бил инженер и мениджър на проекти.

Инж. Росен Найденов е член на КИИП – София, член на КСБ, има изразен интерес към безизкопни технологии и рехабилитация, както и към дигитализация, автоматизиране и дистанционно управление на ВиК мрежата.

Ръководството на „Български ВиК холдинг“ ЕАД разчита на инж. Найденов да продължи политиката на водното дружество за финансова стабилност, да приложи знанията и уменията си във въвеждането на нови технологии във ВиК инфраструктурата на обслужваната от „ВиК“ ЕООД – Стара Загора, територия за подобряване на качеството на предлаганите услуги и намаляване на загубите, допълват още от холдинга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора