Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Разговори за София": Защо е необходимо платено паркиране? (ВИДЕО)

18 август 2023, 10:49 часа • 3786 прочитания

"Разговори за София" - така се казва най-новата рубрика на Actualno.com, която има за цел да покаже постиженията и предизвикателствата на нашата столица във всеки един аспект. Ще говорим за транспорта, за услугите, за нововъведенията, за културата, за събитията в града. И за всичко, което я прави толкова богата и привлекателна.

Днес нашата рубрика е посветена на зоните за паркиране. Разговаряме с изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев

Защо трябва да има платено паркиране?

"Темата за зоната има много пластове. Целта ѝ е да има рестриктивен характер, за да ви накара да оставите автомобила на буферен паркинг и да използвате градския транспорт, който изключително много се промени в последните години. И като модернизиране, и като актуализирано разписание, и като въвеждане на нова система на таксуване и видеонаблюдение и т.н.", каза Дилчев.

По думите му всичко това осезаемо е подобрило градския транспорт в София. "Това се вижда както от гражданите, така и от нашите партньори, с които работим от Европа. Естествено, има още много какво да се прави, особено по модернизиране на трамваите, подобряване на инфраструктурата и трасетата, за да направим транспорта още по-бърз", каза още той. Още: „Разговори за София“: Нискоемисионни зони в центъра – още от 1 декември (ВИДЕО)

"Това е възможно и се надявам в следващия мандат работата по тази тема да продължи. Темата за метрото дори няма смисъл да я отварям, защото това е най-успешният проект с европейски средства, който някога се е случвал в България. Изключително труден, но екипът на столичния кмет успя да случи и този проект", категоричен беше директорът на ЦГМ.

Той напомни, че цената на зоните не е променяна откакто те съществуват - повече от 10 години. 

Строеж на паркинги

Според него е важно да знаем какво искаме да постигнем със строежа на паркинги, защото проблемът е моторизацията в София.

"Изключително съм внимателен със строежа на етажни паркинги, особено на места, където може да се окаже, че това не е необходимо. Когато построим тези паркинги - след 10-ина години може да се чудим какво да ги правим, как да ги поддържаме", допълни Дилчев.

Той даде пример с няколко столични квартала, в които след въвеждане на зони за паркиране, е станало ясно, че съществуващите места са достатъчни. "Така разбрахме, че няма нужда да се строят монолитни паркинги", уточни Дилчев, като направи уговорката, че в някои места и квартали това е необходимо.  

Историята на платеното паркиране

"Платеното паркиране в София започва още в началото на 80-те години. Още си спомням на "Стамболийски" едни машинки как слагаш стотинки, отмерваше се времето, паркираш и когато свърши времето или трябва да преместиш автомобила или ще бъдеш глобен. Точно в тази централна част на София платеното паркиране има голяма история. В началото на 90-те години започва работа по платеното паркиране, като Синята зона към 2011 година вече наброява около 11 хил. места и тогава вече става разделянето на Синя и Зелена зона и постепенно разрастването на двете зони до сегашните си мащаби", припомни директорът на Центъра за градска мобилност.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес