Григор Димитров изпусна "сигурната" титла в Истанбул

3829
Григор Димитров изпусна "сигурната" титла в Истанбул
Снимка: Getty Images/Guliver

За втори път през настоящата година първата ни ракета Григор Димитров излезе на финал под егидата на Мъжката тенис асоциация (ATP). Нашето момче спореше за трофея на турнира в Истанбул от серията "250", след като в началото на годината загуби в три сета финала в Сидни срещу сърбина Виктор Троицки, като не успя да реализира мачбол. Противник на българина беше нисичкия аржентинец Диего Шварцман, номер 87 в света, който спечели битката след пълен обрат - 6:7 (5), 7:6 (4), 6:0. Всъщност мачът завърши изключително грозно - с три предупреждения за строшени ракети от страна на Димитров, който пет пъти скъса кордаж, което означаваше съдийски край на мача - напълно по правилата.

Григор стигна до битката за трофея след три победи - труден успех в три сета срещу румънеца Адриан Унгур и далеч по-убедителни като игра победи над Иржи Весели и Иво Карлович в по два сета, като в тези два мача на българина му се наложи да играе общо три тайбрека, в които даде само три точки на противниците си, известни с могъщия си сервис.

Григор Димитров е на втори финал за годината - в Истанбул

В доста оспорван мач, но и с много качествена игра в точните моменти, най-добрият ни тенисист Григор Димитров надделя в два тайбрек сет...

Днес (1 май) обаче Димитров страдаше изключително много на сервис. Първият сет наподобяваше редови женски мач – общо осем пробива, като Григор не можа да го затвори и при аванс от 5:4 гейма, и при аванс от 6:5 гейма, като и в двата случая сервираше, и в двата случая беше пробит на 15. Всъщност Димитров можеше да бъде пробит пет пъти, но в самото начало на сета успя да спаси точка за пробив, която допусна, след като водеше 40:15. Трагичен беше процентът на българина на втори сервис – само три спечелени точки за целия сет. Пролича си и колко уязвим е Григор, когато е притискан на бекхенд – с мощни, плоски удари и от форхенд, и от бекхенд Шварцман постоянно експлоатираше положението, което разбалансира българина и определено оказа влияние на цялостната му постройка. Все пак с тайбрек, в който имаше общо седем минипробива, Григор взе сета – благодарение на чудесна защита при сетбол номер две, довела до грешка от воле на Шварцман.

Продължителният първи сет и драматичният му развой се оказаха двоен удар за Шварцман – той хем се бори продължително, хем загуби, а предвид факта, че беше прекарал двойно повече време на корта преди финала от Григор това си беше изключителен бонус за българина. Димитров проби за 2:0 гейма, като в първите си два сервис гейма допусна абсурдни изравнявания, съответно от 40:0 и 40:15, но все пак удържа подаването си и с аванс от 3:0 гейма стъпи здраво по пътя към успеха. Българинът допусна връщане на пробива за 3:2, но веднага пак проби, на нула и уж държеше под контрол този леко странен мач. Стигна се до 5:2 и всичко за Димитров се срина – той сервираше за титлата, но вместо спечели, беше изправен пред общо четири точки за пробив, включително 15:40. Три от тях бяха спасени, но при четвъртата българинът нямаше шанс – нямаше и как да има, след като играеше само на втори сервис.

Оттук нататък всичко започна да се срива за Григор – Шварцман обърна до 6:5 гейма и сервираше за изравняване на сета, след като Димитров получи и крамп, а при 30:30 в единадесетия гейм скъса кордаж за трети път в мача. Българинът показа характер и върна пробива след две поредни страхотни разигравания, вкара нещата в тайбрек, но там спечели само една точка на свой сервис и загуби дългия гейм със 7:4 точки.

Този развой на нещата се оказа психологически мотор за Шварцман, който просто отвя Димитров в решителния трети сет, печелейки с 6:0. Мислите на Григор си останаха в края на втория сет, когато трябваше да затвори мача, като българинът подразни с абсурдното си поведение – три счупени жестоко ракети и край на мача след съдийско решение точно заради нервните изблици на Димитров - истински тенис срам!

Григор Димитров преодоля Иржи Весели и е на полуфинал в Истанбул

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров изигра солиден двубой в Истанбул срещу огромния чех Иржи Весели, който нашумя с победата с...

Какво се случи с пълни подробности в големия двубой - НАУЧЕТЕ в Sportlive.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com