Емил Велев пред Efirbet: Съревнование между Бербатов и Боби Михайлов е като надбягване с един кон

1857
Емил Велев пред Efirbet: Съревнование между Бербатов и Боби Михайлов е като надбягване с един кон

Легендарният треньор на Левски, Емил Велев, даде ексклузивно интервю за сайта Efirbet.com. Велев засегна най-актуалните теми от света на българския футбол, сред които и връщането на Боби Михайлов начело на БФС. Според Велев, Михайлов превъзхожда с много като управленски качества Бербатов и би подкрепил неговия избор да продължи да заема длъжността начело на родния футболен съюз.

Кокала говори и по темите, свързани с Левски, отчитайки, че не вижда човек до Наско Сираков, който да помогне на мажоритарния собственик с възраждането на клуба. Той добави, че на „Герена“ очевидно има липса на комуникация между школата и първия отбор, тъй като талантливите „сини“ юноши продължават да получават твърде малко възможности за изява, дори в тази кризисна обстановка.

Здравейте, господин Велев! Да започнем от голяма новина – оттеглянето на оставката на Боби Михайлов начело на БФС. Как бихте коментирали този ходи?

Приветствам завръщането на Боби Михайлов начело на БФС, това е много успешен ход. Без него нямаше истински водач. При тези обстоятелства е нормално да няма извънреден конгрес. Видя се, че Михайлов не е проблемът на българския футбол.

В последните дни имахме и други новини по темата – Димитър Бербатов се кандидатира за президент. Правилен ход ли е това?

В кандидатурата на Бербатов няма нищо лошо. Той има амбиции и има причина да ги гони. Той обаче ще трябва да изчака до догодина, когато е редовният Конгрес. Ако хората гласуват за него, то няма нищо лошо. Аз обаче съм доволен от ходa на Михайлов.

Не може да сравняваме двамата. Боби е много напред с материала в сравнение с Бербатов, изпреварва го много по отношение на опита. Това е надбягване с един кон, ако говорим за съревнование между двамата. Самият Боби си призна, че е имало грешки, които е преосмислил и ще трябва да се вземат определени мерки.

Странно ли е, че той отсъстваше за дълго време от футболната сцена, но се появи отново, сякаш изневиделица?

Лично аз не съм изненадан, от доста време чувам, че той може да се върне, което вече е факт.

Може да преминем и към по-генералната тема. Има ли лек за грешките в родния футбол?

Всичко трябва да тръгне от училищата, улицата, ако щете аматьорския футбол. Подборът трябва да се подобри. Нужни са повече методисти в родния футбол, по-голям избор от такива кадри. Виждаме, че и по отношение на треньорството куцаме. Имаме много неподготвени кадри, така че и в това отношение не е лошо да се замислим.

Като човек със собствена школа, какви впечатления имате от детско-юношеския футбол у нас?

По време на работата в школата си виждам как децата напредват. Имам добри треньори и специалисти, които се занимават с децата и дават всичко от себе си. Това се харесва и на децата. Според мен при подобно постоянство на работата, то неминуемо ще излязат качествени спортисти и кадри.

Спират ли развитието на младите таланти големите школи в България?

Преди всичко моята школа е академия. Тези деца е нужно да бъдат обучавани. В големите клубове има съвсем друга концепция. Там се прави подбор, за да се изкара максимално качествен състезател. Виждаме обаче, че трудно се интегрират тези момчета в мъжките състави и се привличат недоказани чужденци. Това е основният проблем. Трябва да се създават кадри и да се интегрират в първия отбор. Това е амбицията на всяко дете, включително и моята преди години в Левски, която се сбъдна.

Засегнахте темата за Левски. Редица футболни деятели изтъкнаха катастрофалната зимна селекция на Левски. Защо смятате, че ръководителите на клуба не си вземат бележки от предишни подобни провали?

По мое мнение комуникацията в Левски е доста объркана по линията школа – първи отбор. Там няма истинска комуникация. Редица треньори от школата си тръгнаха от Левски след скандал с директора. Това за мен е необяснимо.

Отново говорим главно за резултати, когато става дума за представянията на школите на Левски, ЦСКА, Лудогорец и др. В тези клубове има страхотен подбор. Аз обаче говоря да започнем всичко от аматьорския футбол. В тези клубове всяко дете, което има по-малко качества веднага бива отхвърляно. Това не е правилно.

Подборът трябва да е естествен, не може да се определи за 3 дена дали тези деца стават, или не. Нужна е работа в продължение на 4-5 години, за да се прецени кой за кое ниво е пригоден. В големите клубове се работи, за да се постигат резултати. Иска се веднага възможно най-добрият състав да се извади, да се побеждава с 10:0, но когато дойде време за мъжкия футбол, то кадрите ги няма. Набляга се само на резултати, но не и на обучението на децата. Който има талант, то с едно нормално обучение ще стане много добър играч.

Засегнахте и темата за безсмислените победи с огромни резултати в юношеския футбол. Нужна ли е смяна на формата, за да се избегнат толкова много подобни срещи?

Има възможност да се направят съвсем други модули и проекти по темата. В момента това, което се прави, е безкрайно недостатъчно. Подобни резултати не помагат на никого. Трябва да се направи елитна група, която да е равностойна. Има 4-5 отбора, които са много добри, но всички останали само се чудят с колко ще паднат от тези отбори, когато се изправят срещу тях.

Загуби ли Наско Сираков доверието на Левски феновете след действията си в последните месеци?

Донякъде се е загубило, но не смятам, че той е главният виновник. Това, че е взел акциите, не е същото с това да вдигне отбора. Сам ще му е много трудно. Не виждам някого около него, който да му помогне във всички отношения.

С какво ще му помогне нов изпълнителен директор? Защо тази длъжност да е по-важна от другите? С какво доверие и самочувствие се ползва Павел Колев в Левски? Имам предвид в спортно-техническо естество да има хора, които да вършат работа.

Пречи ли пандемичната, както и политическата обстановка на намирането на спонсори на Левски?

Досега бяха спускани спонсори и виждаме докъде беше докаран Левски – заеми и дългове. Надявам се повече това да не се случва и всичко да става по естествен път. Левски е име, фирма и империя.

Няма как да очакваме да е нещо друго в родния футбол, след като цялата държава се управлява по този начин. Това важи за всички спортове у нас, като цяло. Освен в художествената гимнастика виждате ли друг спорт, в който постоянно да имаме резултати? Няма какво да се лъжем, в другите няма светлина в тунела.

Има ли притеснения у Вас, че клубът наистина може да фалира, след толкова месеци борба за своето оцеляване?

Не мога да кажа със сигурност. Хората, които отговарят за това, трябва да се замислят сериозно. Тази година е на приключване, но идва и следваща. Дълговете ще продължат да седят, независимо в коя лига е Левски.

Правилният ход щеше да е, ако не се докарваха чужденци, както треньорите, така и играчите. Всичко трябваше да е на българска основа. Дори с юношите ние нямаше да сме на по-лошо място в класирането. Хората дори щяха далеч повече да се радват. Какво им е на ЦСКА 1948 и Арда, в които няма чужденци и пак играят добър футбол, доколкото им стигат силите. Това се очакваше да се случи и в Левски, но не получи.

Феновете се завърнаха на стадиона. Смятате ли, че това ще вдигне клуба?

Няма какво да се лъжем, Левски в момента съществува заради вярната публика. Страхотно е, че тя отново е по трибуните. Нашите фенове обаче са взискателни, искат да виждат как отборът побеждава. Аз съм закърмен с това нещо – да побеждаваме и да радваме хората. Пред празни трибуни се чувстват срещите като контролни мачове.

Да погледнем първенството в по-общ план. Лудогорец изглежда, че ще спечели с лекота титлата, за пореден път, но не впечатлява. Притеснително ли е, че няма истинска конкуренция?

Лудогорец действително не играе добре в последните 2-3 години. ЦСКА ги застрашаваше в дадени моменти, понякога и Локомотив Пловдив. От друга страна, Царско село би Левски и ЦСКА и хвана равенство с Лудогорец. Това говори, че в дадени отбори качеството се повишава. Има други, като държавният отбор на Берое, който с толкова много чужденци не успява да постигне нищо.

На днешния Изпълком беше обявено, че ще има смяна на формата на първенството и завръщане към този с 16 отбора. Бихте ли подкрепили нещо подобно?

За мен този формат на първенството е много добър, тъй като всички срещи в първенството се играят на пълни обороти и никой не иска да губи, за да е максимално високо в класирането. Във всяка една група в края на сезона има предпоставки за оспорвани мачове.

Връщане на стария формат ще е истинско безобразие. Предлагат се 16 отбора в efbet Лига и 18 във Втора Лига. Те в момента едвам завършват 13 във Втора лига. Говорим за пътувания от единия край до другия на България, за да се играят мачове, отделно лагери и т.н. Пълно безобразие. Първенството трябва да се намали не на 14, ами на 12 отбора или по-малко.

Какво значи 16 отбора? Два пъти ще играят на разменено гостуване и накрая 3 месеца преди края на сезона всичко ще се знае. Презастраховат се да не би да изпаднат. Какво като си във Втора Лига? Догодина пак ще влезеш в efbet Лига. Парите от телевизионните права не стигат дори да си покриеш сумите за лагерите. Намаляване на отборите само ще върне старите сметки по отношение на това на кого му трябват точки и на кого може да дадем.

От известно време вече не сте били начело на нито един отбор. Бихте ли обмислили, ако се появи предложение?

Бих обмислил, ако има интересно предложение, разбира се. В момента обаче се занимава с академията си. Опитваме се да не робуваме на резултати, защото децата трябва да се обучават. За нас не е важен резултатът, а как се развиват децата. От година и малко имам тази академията и определено ме радва израстване на момчетата. Това са деца, които започват на 5-годишна възраст. Това е бъдещето на родния футбол.

Изпълва ли Ви с гордост да видите развитието на тези деца?

Това е бъдещето. Ако искаме да направим нещо за българския футбол, то трябва да работим с тези деца още от най-малка възраст. Ако са добри, то веднага ще бъдат поискани от големите клубове. Лично виждам при нас скаути от големи клубове, които се интересуват от някои състезатели. Това също много ме радва.

За финал, господин Велев – какво си пожелавате в личен план, както и за българския футбол до края на 2021-а година?

Лично винаги съм оптимист, че нещата може да тръгнат в по-добра посока. Имаме добри футболисти. Непрекъснато плюем нашите, казвайки, че нямаме кадри. Има такива, но е нужно точните хора да се заемат с това нещо, за да тръгнат нещата нагоре.

Източник: https://efirbet.com/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРОГНОЗИ:

Последен шанс за пролетната бонус игра на efbet и EGT Digital

Вълнуващо изживяване с новата Mystery Scratch карта с кеш награди по време на игра на winbet.bg

Mr Bit стартира със страхотни бонуси и много опции за игра

Подарък изненада на 14.02 при депозит на winbet.bg

3 милиона безплатни игри за нови клиенти в Sesame.bg

10 предложения за залози на политика от Елитбет за 2024 г.

Gold Vault Roulette - нова рулетка със златни множители до 500 от Evolution в WINBET Live Казино

Разрастващата се индустрия на iGaming - защо онлайн хазартът става все по-популярен

Забавления, снимки, автографи и награди споделиха играчите от Sesame Национална баскетболна лига помежду си и с феновете

Коледен шанс на winbet.bg - многобройни изненади през декември в Казино, Live Казино и Спорт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com