Безопасността на АЕЦ в Белгия и Франция е под въпрос

4259
Безопасността на АЕЦ в Белгия и Франция е под въпрос
Снимка: iStock/Guliver

Безопасността на АЕЦ в Белгия отново е под въпрос. Компанията-оператор Engie-Electrabel е установила дефект в конструкцията на една от страните на трети енергоблок на атомната станция "Тианж" в белгийска Валония. По данни на вестник Soir по време на планова проверка за безопасността на реактор, навременно изведен от експлоатация на 30-ти март, специалистите са установили влошаване на техническите характеристики на бетона на таванната част в 5-етажната сграда, в която са поместени аварийните системи.

Engie-Electrabel установила аномалия в арматурата и на бетона от времето на строителството на сградата. Изданието не изключва възможността откритият дефект да се отрази потенциално на здравината на конструкцията. Soir отбелязва, че става въпрос само за реактор на АЕЦ "Тианж", докато енергоблоковете на атомната станция "Дул" в белгийска Фландрия имат отлична архитектурна конструкция. От Белгийската федерална агенция по ядрена безопасност заявиха, че реакторът не може да бъде пуснат отново, докато не бъде гарантирана здравината на сградата на енергоблока, в който е установена аномалията. По предварителна оценка това ще се случи не по-рано от  края на септември.

Greenpeace успя да разбие дрон във френска АЕЦ (ВИДЕО)

Изключително тревожен експеримент направи световноизвестната природозащитна организация Greenpeace. Тя "атакува" с дрон ядрената центра...

Не е за първи път 

През 2012 година населението на Белгия не на шега бе изплашено от новината, че след ултразвукова проверка са били установени хиляди пукнатини по корпуса на един от реакторите на АЕЦ "Дул". Все пак след проверката и направена експертиза той беше пуснат в експлоатация отново. АЕЦ "Дул" е една от най-старите в Европа и е пусната в експлоатация през 1974 година. Според властите рискът е изключително слаб, но все пак не е изключен мащабен ядрен инцидент, пише РИА Новости.

На територията на Белгия има седем ядрени реактора - четири на АЕЦ "Дул" и три на АЕЦ "Тианж", които осигуряват 55% от потребностите на електроенергия в страната. След аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 година белгийските власти взеха решение да закрият всички атомни електроцентрали в страната до 2025 година.

Опасенията на съседите

През декември 2016 година властите на около 80 граничещи с Белгия области в Германия, Холандия и Люксембург подадоха жалба в Брюксел с цел прекратяването на експлоатацията на втория реактор на АЕЦ "Тианж". Искането на съседите бе предизвикано от безпокойството във връзка с редица технически инциденти, довели до автоматично спиране на реакторите, а така също и във връзка със състоянието на стоманените корпуси на някои от тях. Федералната агенция на Белгия по ядрена безопасност от своя страна увери, че всички енергоблокове отговарят на най-високите изисквания за безопасност. Съгласно споразумението между правителството на Белгия и компанията изпълнител на белгийските АЕЦ Electrabel експлоатацията на втория реактор на АЕЦ "Тианж" и на два енергоблока на АЕЦ "Дул" е удължена до 2025 година.  Природозащитните организации подложиха тези решения на остра критика, но от дружеството уверяват, че реакторите, които са в експлоатация вече четири десетилетия са надеждни. От своя страна властите изтъкват, че изваждането от експлоатация на реакторите може да доведе до дефицит на електроенергия в страната. 

Успехът на турската икономика според Ердоган - трета АЕЦ и турски автомобили

Трета ядрена електроцентрала и турски автомобили - това са новите икономически цели пред Турция според турския президент Реджеп Ердоган...

Таблетки с йод

През март тази година в Белгия започна безплатно раздаване на таблетки с йод в случай на ядрена катастрофа. Всеки жител на Кралството може да отиде в аптека и да помоли да му се дадат таблетки с йод, които се използват като профилактично средство при възможно радиационно поражение. Безплатното раздаване на хапчета е предвидено от новия план за ядрена безопасност, разработен от министъра на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон.

Населението на Белгия, живеещо в радиус до 20 километра от АЕЦ е задължено да има запас от таблетки с йод. Сега радиусът на потенциална ядрена катастрофа е разширен до 100 километра и по този начин обхваща цялата територия на кралството. През 2017-та година в белгийските АЕЦ се случиха седем инцидента, но всичките не застрашаваха ядрената безопасност.

Лоши новини и от Франция

Междувременно специалната парламентарна комисия по контрол за безопасност на ядрените обекти във Франция предупреди за възможни аварии на френските АЕЦ. Това съобщи вестник Parisien, позовавайки се на отчет на комисията. Изводите от петмесечното разследване сочат, че атомните станции в страната не са достатъчно защитени, както от стихийни бедствия, така и човешки фактори, това число и терористични атаки. Експертите са обърнали внимание на прекалено големият брой подизпълнители, които се привличат за обслужването на атомните станции.

Евродепутатът Владимир Уручев: Ядрената енергия не е решение за ЕС

Това, което се случва в енергетиката, е безпрецедентно. За 4 години откак е създаден Европейският енергиен съюз имаме тотална законодат...

"Прибягвайки към привличането в обслужването на трети компании, компанията-оператор EDF постепенно загуби част от своите знания. Тя вече не е в състояние самостоятелно да осъществява редица сложни операции с реакторите." Това каза прессекретарят на комисията депутатът Барбара Помпили. Изданието напомня, че през октомври 2017 година  Greenpeace  предупреди за възможни аварии във френските АЕЦ заради несъвършенства в системите за безопасност.

На 5 юли Greenpeace "атакува" с дрон ядрената централа "Буже" във Франция и успя да го разбие в стената на атакувания ядрен реактор.

Превод: Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари