Бъдещето на Банско и Пирин се чертае с аргументи "толкова е вярно, че няма нужда да бъде доказвано"

2225
Бъдещето на Банско и Пирин се чертае с аргументи "толкова е вярно, че няма нужда да бъде доказвано"
Снимка: БГНЕС

Обединихме се около 4 точки. Първо, искаме да направим така, че на Банско хората да не чакат на опашка. Второто нещо е, че извозването с коли до пистите уврежда повече околната среда, отколкото един елекрически лифт. Третото - външната граница на концесията не търпи промяна. Четвъртата точка е свързана с дигитализирането на границите на концесията. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на днешната дискусия относно бъдещето на Плана за управление на Национален парк "Пирин" и концесията за ски зоната в Банско, предаде репортер на Actualno.com. Припомняме, че миналата седица Министерският съвет се отказа от проект за промяна на концесията, защото все още няма съдебно решение за Плана за управление на Национален парк "Пирин".

Димов беше подкрепен от спортния министър Красен Кралев в частта за извозването с коли с думите, че 130 автобуса трябва да извозят туристите в рамките на един час, ако няма втори кабинков лифт. Кралев добави, че според него общественото мнение е категорично в подкрепа на втори лифт. "Ние не искаме само втори лифт да се прави, ние искаме и писти да се направят", каза той.

Природозащитници: Бърза се за ски зоната в Банско заради ново законодателство

Сагата със ски зоната в Банско вече е с поредна серия – този път с предположения от "За да остане природа в България" защо точно ...

Масова подкрепа за промяна на концесията в Банско

Същевременно бившият екоминистър Нона Караджова каза категорично, че ски зоната в Банско е извън обхвата на Директива 2014/23/EC т.е. няма опасност от наказателна процедура заради концесията. Бившият екоминистър обясни и, че когато е била начело на МОСВ, "на пръв поглед" било установено, че има противоречие между концесионния договор и ползваната от концесионера "Юлен" площ. "Ако площта е била 90 хектара, примерно 50% от тази площ е била завишена. Но тогава всъщност се оказа, че не сме били прави дотолкова, доколкото има огромни противоречия и пропуски в договора. Тогава в този си вид концесионният договор беше не приложим. Още тогава ние изказахме становище, че е необходима промяна на договора. Промените в договора към момента са резултат от работната група, на която възложихме да установи поетиворечията в договора", обясни Нона Караджова.

Бившият екоминистър посочи и, че през 2010 година имало "много сериозна мисия", оценяваща състоянието на парк "Пирин" и тогава е било взето решение ски зоната да се извади от обхвата на ЮНЕСКО и да бъде обособена като буферна зона. "Точно в нея могат да бъдат правени промени в съответствие с българското и европейското законодателство", уточни тя и добави, че не е видяла екологични аргументи от природозащитнциите и че сечта на вековни гори щяла да бъде компенсирана с допълнително залесяване. Караджова каза и, че въпросът дали новата въжена линия може да въздейства на биоразнообразието към момента не може да бъде установен докато не се се направи конкретен проект, който да очертае тази въжена линия.

"Трябва да има баланс на различните интереси. Създадохме работна група за развитие на планинския туризъм, която работи за изграждане на нови писти и влекове и нови писти чрез предложения за промени в закона. Предстои решението на тази работна група да бъде обявено за обществено обсъждане. Ще продължим да работим в тази посока с необходимите законодателни промени", заяви сегашният министър на труда Николина Ангелкова.

Изключената заради лобизъм от парламентарната група на "Патриотичния фронт" в 43-тото Народно събрание Полина Карастоянова, която сега говори от името на Националния борд по туризма, пък е категорична, че "някои организации" си изкарват хляба с блокирането на развитието на туризма в Пирин и в Банско. Имаме нужда от 10, 20, 30 кабинкови лифта в България, а в Банско няма нужда дори да се говори колко належаща е необходимостта от втори лифт - това е толкова вярно, че няма смисъл да бъде доказвано, добави Карастоянова.

Промяната на концесията оскъпява с 30% таксата за ски зона Банско

С 30%, а не двойно, ще се вдигне таксата за ски зона Банско, става ясно от публикуваните документи за промяна на концесионния договор. ...

Както Карастоянова, така и Евдокия Манева, която също беше екоминистър, призоваха правителството да действа по-смело по въпроса с Банско и да вземе решение. "Няма никакви негативни последици. Тъкмо обратно: хиляди хора са отишли да се наслаждават на природата, да упражняват спорт.Няма основания да се тревожим, че концесията застрашава природния парк, включен в ЮНЕСКО. Освен това в района няма незаконни обекти", каза Манева.

Бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев също защити промяната на концесията в Банско, като каза и следното: "Давате ли си сметка, че това е първият зимен курорт с такава концесия и няма нито един друг такъв зимен курорт?". Той попита какво има да се случва при следващи концесии за други курорти и изрази опасение, че ако се създаде прецедент с концесията в Банско, ще последват атаки на концесии по морето.

Отделно беше заявено, че Комитетът по световно наследство към ЮНЕСКО през 2009 година взел решение 150 хектара в периферията на Националния парк "Пирин" да бъдат изключени, както и туристическите зони в Банско и Добринище и да бъдат включени в нова буферна зона, защото там има биологични видове, които са важни само за определени планински вериги на Балканския полуостров.

Еднопосочност

Дискусията на практика беше закрита, но медиите имаха възможност да я следят по специална видео връзка, а нито един представител на зелените организации не присъстваше. Още на 9 декември едно от лицата на "За да остане природа в България" Тома Белев съобщи в профила си във Facebook, че хем не е официално поканен да участва в дискусията, хем от МОСВ му се обаждат да дойде.

Банско идва на протест в София

Жителите на ски курорта Банско, подкрепени от жителите на още 5 населени места в региона, ще протестират много скоро в София, заради по...

Протести

В 18:30 часа, в сряда – 13 декември, ще има два протеста по отношение на Банско и Национален парк "Пирин". В София ще протестират "За да остане природа в България", като сборният пункт е паметникът на Алеко Константинов при метростанцията на НДК. На моста в Симитли, на разклона за Банско протест "срещу зелената екологична мафия" се организира от сдружение "Бъдеще за Община Банско". Според организаторите, зелената екологична мафия саботира развитието не само на зимния туризъм, но и изграждането на АМ "Струма" и развитието на Югозападна България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com