Чака ни безкрайна икономическа криза, ако не решим здравната

5034
Чака ни безкрайна икономическа криза, ако не решим здравната
Снимка: Getty Images

Както вече знаем, икономическата криза няма да има траен край, ако не успеем първо да овладеем трайно здравната криза. Това означава, че политиката по отношение на пандемиите е икономическа политика - обстоятелство, което е от огромно значение за работата на МВФ. Начинът, по който се провежда тази политика също е от значение за икономическото възстановяване и най-вече за предотвратяване на опасното разминаване в икономическото благосъстояние, за което настойчиво предупреждаваме.

Това разминаване ще продължи да се задълбочава, тъй като разликата между богатите страни с достъп до ваксини и бедните страни, които нямат такъв достъп, ще забави излизането от кризата за всички.

Според Кристалина Георгиева: Заради коронавируса бедните няма да помагат да спрем климатичните промени и ще останат бедни

"Суровата реалност е, че по-бедните нации са изложени на риск да пропуснат историческата трансформация към нова глобална икономика, изг...

Това заяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева по време на срещата на върха за глобалното здравеопазване, организирана от Европейската комисия и Италия като председател на Г-20, предава БТА.

Служителите на МВФ публикуваха своя принос към продължаващите усилия, които полагат редица други страни за преодоляване на недостига на ваксини, слабости в диагностичната дейност и липсата на терапевтични средства, с които се сблъскват много развиващи се страни, и в подкрепа на усилията за овладяване на пандемията навсякъде по света в полза на всички. Предложението се основава на работата на СЗО, Световната банка, Gavi и Африканския съюз. То има три основни елемента, а разходите за реализацията му се оценяват на 50 млрд. долара.

Първо, ваксиниране на поне 40 % от населението във всички страни до края на 2021 г. и на поне 60 % до първата половина на 2022 г. За да постигнем тези цели ще ни бъдат необходими допълнителни, авансово предоставени безвъзмездни средства за инициативата COVAX, даряване на излишъците от ваксини и осигуряване на свободни трансгранични потоци от суровини и готови ваксини.

Второ, застраховане срещу рискове, свързани с влошаване на ситуацията, като например нови мутации на вируса, които може да наложат реваксинация с бустерни дози. Това означава инвестиране в допълнителен капацитет за производство на 1 милиард дози ваксини, диверсифициране на производството, разширяване на обхвата на геномното наблюдение и наблюдението на веригата за доставки, както и изготвяне на планове за действие при извънредни ситуации за справяне с мутации на вируса или сътресения в доставките.

Трето, управление на междинния период на ограничени доставки на ваксини с помощта на масови тестове и проследяване на контактите и предприемане на терапевтични и здравни мерки, при паралелно ускоряване на подготовката за доставка и поставяне на ваксини и прилагане на одобрени стратегии за удължаване на интервала между двете дози.

Бедните страни няма да изтърпят последиците от коронакризата, смята Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд (МВФ) предупреждава за опасните неравенства между държавите, породени от пандемията и дори вътре в самите т...

Считаме, че от споменатите 50 млрд. долара, безвъзмездното финансиране следва да бъде в размер на поне 35 млрд. долара. Правителствата на страните от Г-20 вече определиха като важно преодоляването на недостига на средства в размер на 22 млрд. долара, установен от акселератора ACT. Тази сума трябва да бъде допълнена с още 13 млрд. долара под формата на безвъзмездни средства.

Останалата част от общия финансов план от приблизително 15 млрд. долара може да бъде осигурена от националните правителства с помощта на финансиране при преференциални условия за борба с COVID-19, осигурено предимно по линия на вече създадени от многостранните банки за развитие механизми.

Важно е също така да се отбележи, че предложението изисква не само ангажименти, но и предварително финансиране, предварителни дарения на ваксини и предварителни рискови инвестиции с предпазна цел. От съществено значение е цялото необходимо финансиране да бъде осигурено възможно най-скоро.

Разходите за изпълнение на плана са неизмеримо по-малки от огромните ползи от него. Както сме подчертавали неведнъж, по-бързото прекратяване на пандемията не само спасява човешки животи, но може да влее в световната икономика еквивалента на 9 трилиона долара до 2025 г. благодарение на по-бързото възобновяване на икономическата дейност. А развитите икономики, чиито принос към това начинание ще бъде най-голям, вероятно ще получат най-високата възвръщаемост на публични инвестиции в съвременната история, равняваща се на 40 % от повишението на БВП и допълнителни данъчни приходи в размер на приблизително 1 трилион долара.

Изходът от тази безпрецедентна здравна и икономическа криза са решителните и съгласувани действия. С подкрепата на нашите членове ние работим за да дадем своя немаловажен принос за излизане от кризата чрез увеличаване на световните резерви със специални права на тираж в размер на 650 млрд. долара - обстоятелство от особена важност за страните, изправени пред най-тежките предизвикателства. Паралелно с това увеличаваме и отпускането на заеми там, където това е необходимо, и работим за устойчивостта на дълга. Можете да разчитате, че ще направим всичко, което зависи от нас, увери тя.

Кристалина Георгиева ще предложи да се отделят 650 млрд. долара за връщане на нормалността

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че подкрепя дискусиите относно евентуално ново ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com